Kitálalt a Párbeszédből kilépő parlamenti képviselő

2024. április 18. 16:35

Elképesztő káosz az ellenzéki oldalon.

2024. április 18. 16:35
null

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

Párbeszédből kilépő országgyűlési képviselővel készített interjút a 24.hu. Az interjúban Berki Sándor többek között rámutatott: súlyos gondok vannak a pártban. Elmondása szerint azért távozott, mert a Párbeszéd, a DK és az MSZP részvételével létrejött egy hármas pártszövetség, amely soha meg nem kérdezte meg őt, nem tájékoztatta és nem kommunikált vele.

Ami számomra azt jelenti, hogy nem számítanak rám sem az önkormányzati, sem az EP-kampányban, sőt, a 2026-os országgyűlési választásokra sem számítanak rám egyéni képviselőjelöltként” 

– fogalmazott. Mint kifejtette: a Párbeszédből ugyan elege lett, de a parlamenti képviselőcsoportjának tagjait tiszteli. „Sajnos a frakció körül is kialakult némi feszültség, és novemberben még azt sem tudtuk, hogy Mellár Tamás marad-e a képviselőcsoportban. Aztán Tamás szerencsére maradt, a frakcióvezető a nagyszerű Tordai Bence lett, ami számomra biztosíték az érdemi munkára. Ezért úgy döntöttem, hogy noha a pártból kiléptem, a frakciónak továbbra is tagja maradok” – mondta Berki, aki szerint már nem volt értelme titokban tartani távozását.

Nem bánta meg a döntést

A politikus azt is elárulta, döntését nem bánta meg, ugyanis a mai napig nincs hír arról, hogy a hármas pártszövetség legalább gondolkodna azon, hogy indítsa őt egyéniben 2026-ban. „Az ellenzék elemi érdeke mihamarabb megnevezni és felépíteni azt a 106 politikust, aki 2026-ban az egyéni választókerületekben felveszi a harcot a Fidesz helyi jelöltjével” – szögezte le, majd hozzátette: „Ha késlekedünk, ha hosszas és pitiáner alkuk nyomán az utolsó három hónapban jutunk egyezségre a jelöltjeinkről, 

akkor 2026-ban nem kétharmados, hanem négyötödös vereséget szenvedünk.”

Berki szerint azonban a legtisztességesebb és leghatékonyabb az volna, ha a választók döntenének az aspirálók között, mégpedig nem pártszín alapján, hanem az egyes személyek közéleti tevékenységének ismeretében. Azzal egyetért, hogy „a Fidesz elzavarásához vezető úton az előválasztás az első lépés”

Szerinte a legfőbb gond inkább a pártvezetés és a parlamenti frakció közötti fokozódó egyet nem értés.

Az egész valahogy szétcsúszott, szétesett, megszűnt az összhang, az egyetértés, az együttműködés. Tagja voltam a pártnak, de mintha mégse lettem volna” – magyarázta, majd hozzátette: „Ma már semmi potenciált nem látok benne. Végtelenül sajnálom, hogy a Párbeszéd feladta az önállóságát”.

Marad a frakcióban

Berki elárulta: a párbeszédes frakció tagjaként végzi tovább a képviselői munkáját, hiszen Tordai Bencétől, Mellár Tamástól és Jámbor Andrástól még mindig rengeteget tanul. „Bízom benne, hogy velük összefogva olyan teljesítményt tudok felmutatni, hogy nem lesz senki a komplett ellenzékben, aki megkérdőjelezné, hogy Nógrádban én vagyok a legalkalmasabb a Fidesz kihívójának szerepére” – fogalmazott Berki – s mint mondja – „nem akarom, hogy az MSZP meg a DK döntsön rólam, soha többé nem akarok listás lenni”. A kiugrott képviselő arról is beszélt, 

hogy bármely ellenzéki csoportosulással együttműködne annak érdekében, hogy a nógrádi körzetében elvegyék a mandátumot a Fidesztől.

De mint fogalmaz, mióta kilépett a Párbeszédből, nem gondolkozott azon, hogy belépjen egy másik pártba, pedig rengeteg megkeresést kapott. „Mindenkivel szívesen beszélgettem, és mindenkinek elmondtam, hogy nem azért léptem ki, hogy átüljek máshova” – mondta ennek kapcsán.

Magyar Péter-jelenség

A Magyar Péter-jelenség kapcsán kifejtette: nem az számít, hogy ő vagy bárki más mit gondol Magyar Péterről, hanem az számít, hogy az emberek mit gondolnak róla. „Az mindenesetre biztos, hogy létezik egy erős közös pont Magyar Péter és köztem: a végrehajtási botrány. Ugyanis a végrehajtási botrányt, ami szerepet játszott az ő közéleti berobbanásában, én indítottam el egy parlamenti felszólalásommal, ami egyébként törvénymódosításhoz vezetett” – magyarázta a 24.hu-nak. Hozzátette: 

Akivel a célokban egyetértünk, annál nem érdekel, melyik párt tagja, lehet tőlem DK-s, MSZP-s, momentumos, magyarpéteres, bármilyenes”.

Berki reméli, hogy 2026-ban megnyeri az egyéni választókerületét, hiszen így ő lehetne az első roma, akinek ez sikerül. Emlékeztet: az Országgyűlésbe roma képviselő mostanáig kizárólag listán jutott be.

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­ö­­­g­­ö­­s­­­ ­­l­­á­­n­­­y­­o­­­k­ ­­v­­­á­­­r­n­a­­k­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
röviden
2024. április 24. 18:26
A hülyéje elfelejtett hangfelvételeket készíteni.
luisbathhelena
2024. április 18. 20:46
Odáig olvastam h Tordai a garancia....
scorpicores
2024. április 18. 19:11
Teljesen el van tévedve szegény, sdnkit nem érdekel a személye, meg h hol és kivel indul majd valamikor valamilyen színekben...sztem minket, olvasókat se, lassan inkább a jobinfót kéne olvasgatnia...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!