Férfitesttel a női sportban?

2022. július 13. 09:58

Mi lesz a női sporttal, ha a transzgender, férfiból női identitásra váltó sportolók a férfitest összes biológiai előnyével beszállnak a nők versenyébe? A jelenség aggasztóbb, mint gondolnánk.

2022. július 13. 09:58
null

Csisztu Zsuzsa írása a Mandiner hetilapban

Talán halogatható lett volna a transzgenderjelenség kontra női versenysport téma alapos kitárgyalása, ha egy Will Thomasként biológiailag férfinak születő, ma Lia Thomasként a nők között versenyző transzgender úszó nem írja újra idén márciusban az amerikai Egyetemi Atlétikai Nemzeti Szövetség (National Collegiate Athletic Association – NCAA) bajnokságának női úszórekordjait. De mivel amerikai női olimpiai és világbajnoki érmesek eredményeit taszította a feledés homályába, kongani kezdtek a vészharangok. Hazánkban először a Mandiner vette a bátorságot, hogy egy exkluzív videófilm és egy tudományos, valamint sportdiplomáciai megközelítésű kerekasztal-beszélgetésen mélységében foglalkozzon a kikerülhetetlen és a nők sportjára nézve hatalmas veszélyeket rejtő transzgenderjelenséggel.

A Mandiner riportfilmjében a magyar riói olimpiai úszócsapat egy tagja, az amerikai egyetemi bajnokságok legjobbjai közé tartozó György Réka beszélt tapasztalatairól. Ő volt az a lány, aki azután írt tiltakozó levelet az NCAA vezetőségének, hogy lemaradt a márciusi bajnokság B döntőjéről is, miután Lia Thomas – kihasználva férfitestéből fakadó fizikai fölényét – a szövetség engedélyével beszállt a versenybe, maga mögé utasítva korábbi olimpiai és világbajnoki érmeseket. Lia Thomas győzelmével mindenki eggyel lejjebb sorolódott a bajnokság ranglistáján, így György Réka is átkerült a tartalékok közé. Réka levelében leszögezte és e cikk szerzőjének adott exkluzív interjújában is elmondta: tiszteletben tartja mindenki nemi identitásához való jogát, és elismeri Lia úszóteljesítményét, de nem tartja igazságosnak, hogy a férfinak született versenyző akár az egyetemi, akár a professzionális sportban nőként indulhat, tisztességtelen versenyelőnyre téve szert a biológiából adódó különbségek miatt.

György Réka írására sosem érkezett hivatalos válasz, sőt – olyan kivételek mellett, mint a levelét a közösségi médiában is megosztó Hosszú Katinka – a legtöbben inkább csak privátban álltak ki a nézetei mellett, mivel mindenki tartott attól, hogy transzfóbnak bélyegzik, és jönnek majd az ebben a környezetben oly jellemző retorziók. Akadt olyan is, akit a Pennsylvaniai Egyetem vezetősége tartott vissza a nyilatkozattól, nehogy a jelenlegi politikai légkörben az a kép alakuljon ki, hogy az úszók elégedetlenek a transznemű Lia Thomas indulása miatt. Pikánssá teszi a helyzetet, hogy Thomas egyébként még tényleges nem­átalakító műtéten sem esett át, mindössze tesztoszteronszupresszív készítményeket szedett egy éven keresztül, amelyek azonban semmilyen érdemi változást nem hoztak 185 centi magas, kifejlett férfialkatán, hosszabb karjain és lábain, szív- és tüdőkapacitásán. Haját megnövesztette, s a rajtkőre női úszódresszben állt, amelyet – sokak legnagyobb megrökönyödésére – a női öltözőben vett magára. Amikor a legtöbb női úszó, számos jogász és aktivista tiltakozott az ellen, hogy a férfi nemi szervekkel bíró sportoló együtt öltözködjön a cisz nőkkel, az NCAA válasza meglehetősen cinikusan annyi volt, hogy Lia Thomas esetében nincs helye diszkriminációnak, és ha a cisz női versenyzőknek bajuk van ezzel, akkor forduljanak az egyetemen ingyenesen elérhető pszichológus tanácsadóhoz.

Ha nők szednek tesztoszteront, az dopping

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a Virginia Állami Műszaki Egyetemen egyszerre két diplomát szerző, a jövőben pszichológus szakemberként autista gyerekek terápiájával foglalkozó György Réka volt az egyetlen bátor versenyző, aki nem törődve a várható – jellemzően karaktergyilkosságba torkolló – következményekkel, nyíltan vállalta véleményét. Ahogy a videófilmben kifejtette: „Valakinek fel kellett állnia, és ki kellett mondania, amit ki kellett.” A bélyeget persze ő is megkapta, és a médiafigyelmet is, de a nagy amerikai tévécsatornák zaklatásig menő interjúkéréseit visszautasította, és csak a Mandinernek nyilatkozott.

Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid
Fotó: Mandiner/Mátrai Dávid

Fontos megemlíteni, hogy a videóban exkluzív nyilatkozatot tett Donna de Varona olimpiai bajnok, korábbi világcsúcstartó úszónő és sportújságíró. A nők fair playhez való jogát szegezte szembe a transzlobbival, rámutatva, hogy ha női sportolók szednének tesztoszteront, az azonnal doppingnak minősülne, ezért szerinte a sportvilág működését mindenképpen újra kellene gondolni.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!