Mindent a por őriz meg – Temesi Ferenc a Mandinernek

2023. augusztus 10. 05:50

„Nem voltam se népies, se urbánus.” A Maros torkolata a szent helye, de már rég Budapesten él – a lényeg neki, hogy legyen egy folyó, „ami túlmutat”. Temesi Ferenc Kossuth-díjas íróval beszélgettünk beatről és kommunizmusról, mesékről és regényekről, élete és munkássága folyamáról.

2023. augusztus 10. 05:50
null
Győrffy Ákos
Győrffy Ákos

Sokszor emlegeti, hogy a beatzene tanította meg írni. Ezt hogyan kell elképzelni?
Tizennégy éves koromban robbant be a zene az életembe. Énekes voltam. Megtanultam az angol szlenget, a tájszólásokat. A Radio Luxembourgot hallgattuk leginkább. Azt zavarták a legkevésbé. Mert a Szabad Európát például nagyon zavarták. Innen tanultam a szövegeket, kottát ritkán láttam. A leghosszabb életű zenekarom a De Profundis volt. Az egy jó időszak volt, jó számokat játszottunk.

Nem ötvenhat roppantotta meg a társadalom gerincét, hanem amikor végre jóllakott a nép”

Miket?
A legjobbakat, amik akkoriban szóltak. Az egyetemi klubban játszottunk két évig, miközben még gimnazisták voltunk. Büszke voltam arra, hogy Szegeden csak én tudtam kiénekelni az A Whiter Shade of Pale-t. Nem voltam igazi frontemberalkat, de ezen a rum segített.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!