A bölcsészkarokat sem kíméli a Emmi

2012. június 18. 12:46

Három év alatt harminc százalékkal kevesebb államilag támogatott mesterszakost vennének fel az egyetemekre, miközben a bölcsészek számát ezerrel csökkentenék - írja az eduline. Az államilag támogatott jogászképzést teljesen megszüntetnék, növekedhet ugyanakkor a felsőoktatási szakképzési helyek száma.

2012. június 18. 12:46

Az emberi erőforrások minisztériuma legutóbbi, eduline birtokába került tervezete szerint három év alatt harmadával csökkenne az ösztöndíjas mesterképzésesek száma: a jelenlegi 19300-ról 13900-ra. Ezzel párhuzamosan jól járnának a pedagógusképzést indító intézmények, a felszabaduló helyek egy részét ugyanis ide csoportosítanák át. Az eduline-nak nyilatkozó rektorok elmondása szerint azonban ezek a számok szinte napról-napra változnak.

Hasonlóan bizonytalan a helyzet az alapszakos bölcsészek keretszámával: a legújabb verzió szerint 2700 helyett csak 1700 állami ösztöndíjas hely lenne.  A korábbi hírekkel megegyezően a mostani terv szerint is teljesen megszűnhet az államilag támogatott jogászképzés 2013-tól. A felsőoktatási szakképzéseken ezzel egyidejűleg növelik a keretszámokat: 2015-ben ezekre a képzésekre már 6500 jelentkezőt vehetnek fel.

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugi
2012. június 18. 23:02
Na mi van? kifeküdtetek?
nyugi
2012. június 18. 22:02
Mi van fijjug, kimerültetek? Vagy csak váltjátok egymást az orcinál?
Grüezi
2012. június 18. 20:12
Ez ez egyetlen eleme az oktatási reformnak, amivel egyetértek, bár a pedagógusképzés sztem veszett ügy a kezdőbérek miatt. A korábbi bölcsészképzés könnyű pénzszerzés volt az egyetemeknek, lévén nem kell több mint egy terem és ugyanannyi a fejkvóta, mint egy orvosnak/kémikusnak. A tanárnak meg vizsgaidőszak előtt hányingere van amikor ránéz a 400 fős évfolyamra. A tandíjjal viszont nem értek egyet, mert nincs hozzá megfelelő pályaorientáció. Míg a BTKt végzett magyar/történelemtanárokból válogatni lehet a jobbnál jobbak között, addig a matek-fizika-kémia-biológia tanárok azok közül kerülnek ki, akik nem bírják még a BSc-t sem, viszont át kell engedni, mert hiányképzés van. Aztán ez fog kiállni makogni az osztály elé... (tudom, korrepetáltam 3-ad éves mat-fiz tanárt olyanból, ami nekem gimnáziumi anyag volt 4 évvel azelőtt) Ha majd a termtudos tárgyakat is olyanok tanítják, mint a magyart/történelmet, nem lesz hiány mérnökből, de most hiába növelték meg a helyek számát, nem tudták föltölteni még minimumpontszámmal sem...
Muttimi
2012. június 18. 17:50
"hanem olyat tanítumk, amit kell és olyan mennyiségben ami kell." Ezért növelték pl. az orvos-fogorvos kereteket. Meg TTK-s szakokét és műszakisokat. A BTK-s szerintem is sokkal többet ér, mint a kommunikáció, de CSAK akkor, ha tesz is hozzá valamit. Teszem azt egy tanárszakot. Még így is nagyon behatárotak a lehetőségek. Szerintem a diákokat és a szüleiket is becsapta ez a struktúra, ami volt. Beletették a munkát, tanulást, sok-sok költséget, és a végén nem sokat kaptak. Pedig úgy tűnt, azt sugallta, nem így lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!