NAV-ügy: Alternatív vizsgálóbizottságot szervez az LMP

2013. december 18. 16:09

Az LMP egy alternatív vizsgálóbizottsággal vizsgálódna az áfacsalások ügyében, miután a parlament mai döntése maitt csak az ügyészségi nyomozás lezárulta után állhat fel a hivatalos bizottság. A párt levélben keresett meg volt kormányfőket, adóhatósági vezetőket, valamint az érintett ágazatok vezetőit.

2013. december 18. 16:09

Az LMP egy nem hivatalos, alternatív bizottságot akar felállítani az adóhatóság működésének kivizsgálása érdekében – jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor. A politikus ezzel az Országgyűlés keddi döntésére reagált, amelyik szerint a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhet működni az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát tárná fel.

Vágó Gábor úgy fogalmazott: korábban a szocialisták és a Demokratikus Koalíció (DK) tagjai „próbáltak kihátrálni” a kezdeményezés mögül, de végül aláírták a bizottság életre hívásához szükséges ívet. A Fidesz viszont „a szokásos jogi cinizmusához nyúlt”, amikor kormánypárti szavazatokkal úgy döntött a parlament, hogy a testület csak a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdheti meg a munkáját, mert így egy „eunuch vizsgálóbizottságot” hoztak létre – mondta.

Az LMP ezért 19, az ügyben érdekelt személynek küld levelet, akiktől választ vár. A címzettek között egykori és mai miniszterelnökök, vagyis Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Orbán Viktor is szerepelnek, de megtalálhatóak jelenlegi és volt pénzügy- és gazdaságért felelős miniszterek, valamint az adóhatóság vezetői is. Vágó Gábor külön megemlítette Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét valamint Cséfalvay Zoltánt a nemzetgazdasági tárca államtitkárát, akik – állítása szerint – „tudtak az ügyről, de mégsem tettek semmit”.

Emellett az LMP ki akarja kérni az „áfacsalásban érintett” szektorok szakmai vezetőinek is a véleményét Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi munkatársának vádjairól – közölte. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a bizottság a Parlamentben, de nem hivatalos parlamenti keretek között dolgozna. Hozzátette, a hivatalos bizottságokhoz hasonlóan most is minden frakcióval rendelkező parlamenti pártot felkérnek arra, hogy delegáljanak képviselőket a testületbe.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. december 18. 21:13
Alternatív vizsgálóbizottságot szervez az LMP Meghívja a moszadot???
nyugalmazott tanár
2013. december 18. 21:08
Alternativ LMP szerveződik az országban, Legyen végre Más a Politikus, Fel kell hagyni a tanácsköztársasági gyökerekkel, liberálfasisztoid ideológiával, neobolsevik gyakorlattal, antidemokratikus, bohóckodó viselkedéssel. Legyen Más a Politikus Alternatíva!!!
nyugalmazott tanár
2013. december 18. 20:01
Az LMP-sek a bizottsági díjakból spájzolnak a rájuk váró ínségesebb időkre? Viszgálóbizottságot kellene felállítani az LMP gazdálkodásának, jogszerűségének ellenörzésére. És egyet a vizsgálóbizottságok vizsgálására.
luga
2013. december 18. 16:23
Mikor köhög a bolha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!