Elég-e, hogy református vagyok?

2014. március 20. 13:04

Mitől református hitoktató maga, ha...? – és itt olyanok következtek, hogy ha rabbiképzőben gyűjt anyagot, ha a katolikusokkal foglalkozik, ha nem Kálvin zsoltárszemléletét elemzi.

2014. március 20. 13:04
Bölcsföldiné Türk Emese

„Életem legmegrázóbb élménye az első diplomavédésem volt. Nem vagyok jó szakdolgozatíró (erre a harmadiknál jöttem rá – ez volt a mentálhigiénés, nem hiába a 130 óra önismeret). Az elsőnél, amiben hittanoktató szakosként a zsoltárokról írtam, azok liturgiai szerepét »kutattam«, ellátogattam a rabbiképzőbe is anyagot gyűjteni, és írtam a katolikus zsolozsmázásról (katolikus gimnázium diákjaként ismertem, szerettem a zsoltároknak ezt a fajta felelgetős olvasását), a végén egy Kálvin-idézettel zártam. Sok évvel ezelőtt történt, fiatal voltam, lelkes, naiv. A védésen úgy gondoltam, elmesélem ezeket az élményeimet. Ezek után a bizottság elnöke, aki akkor látta életében először a dolgozatomat, azt kérdezte legalább ötször: mitől református hitoktató maga, ha...? – és itt olyanok következtek, hogy ha rabbiképzőben gyűjt anyagot, ha a katolikusokkal foglalkozik, ha nem Kálvin zsoltárszemléletét elemzi stb. Sok mindenre fel voltam készülve, de erre nem. Csak ültem, és döbbentem néztem a bizottságot, hogy ez most tényleg megtörténik. Nem tudtam, nem akartam hinni a fülemnek. Fiatal voltam és naiv. És döbbent, és lefagyott. Nem tudtam akkor még azt sem mondani neki, hogy éppen ezekért vagyok az. Mert ismerem a gyökeret, a törzset vadolajfa létemre.

Nem gondolom, hogy ezért lett fontos a reformátusságom, mert már akkor is fontos volt. Mostanában, hogy egy ideje körülvesznek olyanok, akik arról áradoznak, hogy milyen jól csinálják másutt az egyéni utak bejárását, csendet, szemlélődő imát, Jézus-imát, megint elgondolkoztam a kérdésen: mitől vagyok református hitoktató? Mitől vagyok református? Mitől vagyok hitoktató?”

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2014. április 10. 20:21
"mitől református hitoktató maga, ha...?" Elolvastam a teljes szöveget, ami valóban szép, lírai hangvételű vallomás az identitásról. Azért az egykori kérdezőt is meg lehet érteni, mert a református identitás korunkra jellemző elhalványodásának (ha nem eltűnésének) egyik oka, hogy sokan nem tudják, hol a határ a nyitottságban, illetve hol kell megállni, mert a szavaknak - annak is, hogy "református" - mégiscsak kell hogy legyen jelentésük. Mert ha már a zsoltárokat említette a poszt szerzője, sajnálatos módon meg kell állapítani, ma az egyház-zene zsinati felelőse lehet olyan személy, aki vissza akarja hozni a gregorián-énekeket s a református istentiszteleti gyakorlattól teljesen idegen és nevetséges felelgetős-kántálós liturgiai elemeket. Az a teljesen hamis érve, hogy ez eredeti reformnáció-korabeli gyakorlat, ami annyiban igaz, hogy nem egyik napról a másikra alakult ki a református istentisztekleti rend és egyházzene, ami azért mégiscsak szakítást jelentett a középkori egyház gyakorlatával. És a református identitással a zsinati tagok körében is baj lehet, mert ezt az embert nem zavarják olyan messzire az egyház környékéről, amilyen messzire csak lehet. Persze azoknak a lelkészeknek is baj van az identitás-tudatukkal, akik kezdik bevezetni gyülekezetük gyakorlatába a reszponzórikus liturgiát. De említhetném a Károli Egyetemet is (ami állítólag református és egyházi fenntartású), ahol katedrát kaphat Raffay Ermnő meg egy Bogár László, akiknek ostoba, történelmietlen és a protestáns szellemiségtől teljesen idegen nézeteik vannak a reformációról. És akkor még nem beszéltünk a laikus elemről...
exlibris
2014. április 10. 18:07
A református létnek, öntudatnak semmi köze nincs semmilyen "vonalakhoz", de még közösséghez sem. Azt pedig véletlenül eltalálta, hogy a református nem keresztény. Mert keresztyén. Ön pedig, aki azt állapítja meg, hogy egy református nem lehet ember, hát ön vajon miféle?... No, áldás, békesség...
Zokni
2014. április 08. 11:44
"Mitől vagyok református?" - kérdi. Ne legyen református. Legalábbis a református közösség része. Aki bármi alapon tolerálja a Hegedűs vonalat, annak nem szabad reformátusnak lennie. Az nem lehet keresztény. Az nem ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!