Történelmi Emlékhely lett a Mezőtúri Református Kollégium

2014. október 28. 10:16

Hivatalosan is bekerült a történelmi emlékhelyek rangos sorába a Mezőtúri Református Kollégium.

2014. október 28. 10:16

Hivatalosan is bekerült a történelmi emlékhelyek rangos sorába a Mezőtúri Református Kollégium. A Nemzeti Örökség Intézet a kollégium épülete előtt állíttatta fel a történelmi emlékhelyet jelképező sztélét, amelyet hálaadó istentisztelet keretében lepleztek le október 17-én – írja a reformatus.hu.

Mihalina László a helyi egyházközség lelkészelnöke elmondta, hogy az iskolát 1530-ban alapították, könyvtára (az ókönyvtár) pedig mai napig ritka és értékes magyar könyveket őriz az 1500-as évekből. 

A kollégium október 17-i hálaadó alkalmán Beszterczey András a Nagykunsági Református Egyházmegye esperes hirdetett igét a helyi Református Nagytemplomban. A sztélét Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter leplezték le a kollégium előtt. Lázár János beszédében kiemelte, hogy a kormány tiszteletét fejezi ki a csaknem ötszáz éves mezőtúri református kollégiumnak, valamint Mezőtúr városának, és a magyar protestantizmus minden ma élő képviselőjének azzal, hogy történelmi emlékhellyé nyilvánította az intézményt. Magyarországon jelenleg 47 történelmi emlékhely van.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!