Hétköznapi emberekből hétköznapi hősök

2015. szeptember 17. 18:03

Hogyan tehetünk egyszerre másokért és magunkért? Kik a hétköznapi hősök? Hogyan küzdjünk az előítéletesség, a passzivitás és a közöny ellen?

2015. szeptember 17. 18:03
Partos Bence

Többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ október 1-én, a Hősök Tere keretein belül megrendezésre kerülő HeroiKon Nemzetközi Konferencián. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban olyan nemzetközileg elismert szakemberekkel találkozhatunk, mint Philip Zimbardo világhírű szociálpszichológus; Barabási Albert-László, a hálózatkutatás egyik legismertebb alakja; Rony Berger, a Dalai Láma Főtanácsadója vagy Emil Bruneau, az előítéletesség szakértője.

A Hősök Tere civil kezdeményezést olyan felelősen gondolkozó magányszemélyek hozták létre 2013-ban, akik úgy döntöttek, hogy tenni akarnak a hazánkban különösen elharapódzó közöny ellen. A neves magatartáskutató, Kopp Mária vizsgálatai alapján tudjuk, hogy Magyarországon 10-ből 8 ember segítőkésznek tartja magát, viszont amikor ténylegesen tenni kell másokért, akkor 10-ből 8-an passzívak maradnak.

Ennek az ellentmondásnak az egyik legfőbb oka pedig nem más, mint maga a közöny. A Philip Zimbardo szociálpszichológus professzor oktatási modelljére (HIP) alapozott kezdeményezés legfőbb célja, hogy az együttérzés és az egymásért cselekvés tíz év múlva társadalmi norma legyen Magyarországon. A Hősök Tere tudományosan igazolt programjain keresztül a környezetükre hatni akaró emberek megtanulják felismerni és megoldani azokat a helyzeteket amelyekben tehetnek másokért és ezáltal azt is, hogy miként váljanak az adott szituációban hétköznapi emberekből, hétköznapi hősökké. 

A Heroikon Konferencia előadói saját példájukon keresztül mutatják be, hogyan váltak a helyzetek passzív, közönyös megfigyelőjéből, a közösségért felelősséget érző, aktív cselekvőkké. A Heroikon Nemzetközi Konferencián lesz szó a közösségek meghatározó jelenségeiről, az együttérzés fejlesztéséről, az agresszió csökkentéséről, de hallhatunk az előítéletességről és a közöny elleni lehetőségekről. 

A konferenciára való belépés jegyvásárláshoz és regisztrációhoz kötött, amivel a résztvevők a kezdeményezés hosszútávú működését biztosítják.

A konferencia által érintett témák talán még soha nem voltak annyira aktuálisak, mint napjainkban. Az egyre inkább kibontakozni látszó menekültválság tükrében talán mindennél értékesebb lehet egy ilyen konferencián szerzett tudás, élmény.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2015. szeptember 17. 22:50
" Emil Bruneau, az előítéletesség szakértője". Ő lesz az elrettentő példa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!