Rétvári szerint lehetnek finomak is az új menzaételek

2015. november 25. 17:50

Az Emmi államtitkára úgy véli: a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben igenis lehet finoman és kreatívan főzni a menzareformot követően is.

2015. november 25. 17:50

Az egészséges ételeket is el lehet készíteni kreatívan és finoman – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten az MTI-nek. Rétvári Bence erről azután beszélt, hogy Novák Katalinnal, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkárával együtt részt vett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) konyhájának nyílt napján. Kiemelte, a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben igenis lehet finoman főzni az új közétkeztetési rendeletet betartásával. Ezt bizonyították be az OÉTI nyílt napján is – fűzte hozzá.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, 2015 két szempontból is fontos év. Egyrészt azért, mert szeptembertől Magyarországon – Európában egyedülálló módon – a kisgyermekek 90 százaléka ingyen eszik a bölcsődében és az óvodában, másrészt pedig ettől az évtől „tálcán kínálják az egészséget nekik”.

Szeptember 1-jén lépett hatályba az új közétkeztetési rendelet, amely részletesen szabályozza a menzákon, valamint a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. A rendelet értelmében tilos a többi között szénsavas vagy cukrozott üdítőitalt, valamint magas zsírtartalmú húskészítményt felszolgálni, és nem lehet sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket felhasználni. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. november 26. 08:05
Lehetnek. De nem azok. Meg kell kérdezni Lázát, hogy az ő reggelii finomak-e. Mondjuk annyiba kerül, mint egy komplett menza, de hátha ....
memocrat
2015. november 26. 01:47
Nekem nem volt gondom a menzával, megettem, amit adtak, bár nem volt a kedvencem. Az zavart, hogy 2 hetente ismételték a menüsort.
Akitlosz
2015. november 26. 01:29
Akkor egye meg, aki főzte! Aki tanult főzni ő tudja, hogy MINDENT sós vízben kell főzni. S ugyan nem csak a só íze miatt. Aztán meg mi a baj a szénsavval? Se só, se zsír, se kalória, se cukor nincsen a szénsavban. Nem értem, hogy miért kell a gyerekeket "egészséges" de rossz ízű ételekkel szekálni. A spenót még börtönkosztnak is durva kínzás, nemhogy gyerekeknek!
Tintamin
2015. november 25. 23:27
Obazmeg, ez a fasz se volt egyik suliban se: menza draga lett, es fos!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!