Modern művészetről

2017. december 28. 16:06

Hát akkor nem kellett volna festőnek mennie.

2017. december 28. 16:06
Ferenc József

Napi maxima – Szalai Zoltán rovata

I. Ferenc József császár igazi konzervatív uralkodó volt. Egy napon meglátogatta a Bécsi Műcsarnok tavaszi kiállítását. Egy kékes színekben pompázó erdőt ábrázoló tájkép előtt megállt. „Az ott egy tó a vadászház előtt? – kérdezte a progresszivitásáról ismert festőt Ferenc József. „Felség” – válaszolta a festő, „az egy rét.” „De akkor hogy lehet kék?” – kérdezte a császár. – „Felség, mert én ilyennek látom” – válaszolt a modern művész. „Hát akkor nem kellett volna festőnek mennie” – lépett tovább a császár.

Anekdota I. Ferenc Józsefről. In: Johannes Twaroch: Anekdotenschatz Kaiser Franz Joseph. Kurioses, Humorvolles und Bemerkenswertes über den alten Kaiser. Kral-Verlag Berndorf 2016.

 

I. Ferenc József (1830-1916) osztrák császár és magyar király, a Habsburg uralkodóház tagja, az egyik utolsó régi vágású konzervatív uralkodó. Egy neki tulajdonított mondás szerint azt tartotta legfontosabb császári feladatának, hogy a birodalma népeit megvédje saját választott politikusaiktól. Nevéhez fűződik az 1848-as forradalom leverése, a kiegyezés, az első világháború kitörése. Felesége minden magyar kedvenc királynéja Erzsébet (Sissy). A Ferenc Józsefről szóló anekdoták fontos szerepet játszottak Márai Sándor és Krúdy Gyula művészetében is.

 

-------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a [email protected] címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SoJe
2017. december 31. 19:25
Ne haragudjon, olyanokat tulajdonít nekem, amit nem mondtam. Nehéz lesz így. No, megyek az öt gyerkőcömmel ünnepelni, ha lesz időm, majd válaszolok. Azért az imádatról egy szót. Engem úgy neveltek, hogy Istent imádjuk, másnak e szó nem jár. Szóval Ferenc Józsefet én nem imádom, sőt... BUÉK, Isten áldásával!
szalard
2017. december 30. 10:28
Egyetlen mondantot idézek a hadtörténész Hermann Róberttől, a szabadságharc katonai teljesítményének legjobb imserőjétől, amely mindent elmond arról, hogy mennyire "verte le" Ferenc Jóska a szabadságharcot: "Amikor 1849 május 21-én I. Ferenc József fél térdre ereszkedve kézcsókkal "köszönte meg I. Miklós cárnak a magyar forradalom leverésére adott 200 000 katonát, e térdhajtás a honvédsereg teljesítményének is szólt." (Hermann Róbert: 1848-1849. A szabadságharc hadtörténete, Korona Kaidó, Budapest 2001, 411. o.) Tehát mindenki, aki ezt cáfolja, és azt állítja, hogy Ferenc József önerőből le tudta volna verni a szabadságharcot, az a "merjünk kicsik lenni" elveit valló ön nemzetgyűlölő személy.
catalina9
2017. december 29. 11:28
bölcs ember volt Ferenc József..
bunko_jobbos
2017. december 29. 09:19
Meg jo poen is lehetne, ha nem egy tusko Habsburg mondta volna
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!