Kalasnyikov – egy legenda születése

2020. november 10. 08:55

101 éve született a legendás fegyvertervező.

2020. november 10. 08:55
null

A történelem legismertebb és egyben egyik legnagyobb hatású fegyvertervezője Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov 101 éve született, írja a Moszkva tér.

Kevés olyan kultikus ikonná vált fegyvertervező nevét ismerhetik világszerte, mint Mihail Tyimofejevics Kalasnyikovét. Az eredetileg a hozzá hasonló egyszerű szovjet katona számára könnyen kezelhetőnek, és egyben rendkívül megbízhatónak kigondolt fegyver mára a világon legnagyobb darabszámban gyártottá vált. Az egykori Varsói Szerződés tagjaitól kezdve gerillamozgalmakon át még államok hivatalos jelképét is adva hatalmas karriert futott be a kezdetben bizonytalan jövőjű Avtomat Kalasnyikova, amely máig a világ harctereinek igáslova.

Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov 1919. november 10-én látta meg a napvilágot az Altáji területen található Kurja faluban. Egykori kubanyi parasztcsalád 17. gyermekeként, ám a családfőt a hatóságok 1930-ban kulákká nyilvánították és mindnyájukat Tomszk körzetébe telepítették át.

(Moszkva tér)

(Fotó: Kadétok virágokkal a kezükben Mihail Kalasnyikov orosz altábornagynak, fegyverkonstruktőrnek, az AK-47-es Kalasnyikov gépkarabély feltalálójának a szobra előtt a Kalasnyikov születésének századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Moszkvában 2019. november 10-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2020. november 10. 22:42
Itt egy cikk az inkriminált Kalsnyikov szobor felavatásáról Moszkvában: https://www.theguardian.com/world/2017/sep/19/30ft-high-statue-of-mikhail-kalashnikov-unveiled-in-moscow A fegyvert az avatás után egyik éjjel leszedték, mert kiderült, a német Sturmgewehr mása, és később a ruszki AK verzióval helyettesítették.
filopatl
2020. november 10. 22:18
"...Kalasnyikov fegyvere éppen egy budapesti forradalmár kezei között vált világszerte először ismertté..." sztem az PPS 41 /davajgitár/ volt
I_Isti
2020. november 10. 18:57
Szemmel láthatóan egészen máshogy működnek. https://m.youtube.com/watch?v=4F7ATpItVFo https://m.youtube.com/watch?v=_eQLFVpOYm4
Bell & Sebastian
2020. november 10. 18:49
Eme ruszki fegyver használatát háromszor megtiltották az amcsi katonáknak, tulajdonképpen minden háborúban, mert előszeretettel hordták tartaléknak, nem minden ok nélkül. De a németeknél is előfordult a PPS, ha akadozott a lőszerellátás vagy extrém hideg volt. Mint ahogyan maroklőfegyver kategóriában a legalja a magyaroknál mai napig rendszerben álló Walther koppintás PA63 pisztoly. Aki csak teheti, inkább cseréli a saját pénzén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!