A legendás magyar színésznő életét kutatja a Londonban élő unokája

2021. március 28. 12:56

Emily Charlotte Prince, a Londonban élő fiatal ügyvédnő szenvedélyesen kutatja a nagymamája, az egykori híres színésznő, Fényes Alice életét, bár nehézséget okoz számára, hogy csupán néhány szót tud magyarul. Az Újságmúzeummal is felvette a kapcsolatot, amely többször is írt az erdélyi Blaha Lujzaként jegyzett Fényes Alice életéről.

2021. március 28. 12:56
null
Sal Endre

De ki is volt Fényes Alice? A későbbi csinos színésznő 1918 májusában született Nagyváradon. Már egészen pici korától a színházban sertepertélt, az édesapja, Fényes Antal ugyanis elismert díszlettervező volt. A díszletmester a színházi világot ismerve féltette a lányát a pályától, de mivel Alice már egészen kicsi korában a lakásuk utcáján tartott színházi előadásokat a kis barátaival, várható volt, hogy eljön a pillanat, amikor engednie kell.

Engedett, a két mondatos szerep alapján pedig felfedezték a lányt. Kolozsvárra került a helyi színházba és 18 éves kora ellenére elhalmozták a szerepekkel. Az egyik erdélyi újság pedig a következőt írta róla:

Ne csodálkozzunk, ha ezek után vele sír az egész közönség. Tehetségesebb színésznője nem volt az öreg kincses városnak.”

Fényes Alice arcai. Igazi sztár volt a harmincas-negyvenes években. Fotó: Arcanum/Színházi Élet

Fényes Alice boldog volt és a kora ellenére magabiztos. Amikor ugyanis a nagybátyja, Szilágyi Lajos, Bihar megye főispánja jelezte, hogy bármelyik színházba elhelyezi, csak szóljon neki, a következőt válaszolta: „Nem kell nekem protekció, gyűlölöm. Engem ne protezsáljon senki, engem vigyenek!” A sikereket beárnyékolta, hogy 1936-ban az imádott édesanyja elhunyt hastífuszban, ám a színpad kárpótolta minden fájdalomért. 1940-ben, 22 éves korára több mint száz nagy színházi szerep volt a háta mögött. Nem csoda, hogy Budapestre csábították, ő pedig igent mondott a Vígszínház hívásának.

Óriási várakozás előzte meg a pesti debütálását, a sorok között ott ült például az író Heltai Jenő is, de a híres dívák, Bajor Gizi és Muráti Lili is megnézték az erdélyi lányt a színpadon. Bajor nyilatkozott is, el volt ragadtatva Fényes Alice játékától: „Cseppet sem kirívó, százszázalékosan tehetséges és minden szavában, minden mozdulatában emberi.”

A lapok mindent megírtak róla. Azt is, hogy 160 centi magas és

Aztán ahogy lenni szokott, az irigyek nehezen viselték Fényes Alice tündöklését és egyre több rosszindulatú megjegyzést kapott a háta mögött, sőt, olykor az újságokban is. Nem véletlen, hogy Újpesten egy 14 éves kamaszlány megalakította a Fényes Alice rajongók klubját, hogy megvédjék az igaztalanul bántott bálványukat.

Fényes Alice 1942-ben egy nyilatkozatában már jelezte, a támadások mellett az is fárasztja, hogy hosszú évek óta csak a színház tölti ki az életét: „Amióta az eszemet tudom, megszakítás nélkül színpadon álltam, játszottam, Ahhoz se jutottam, hogy gondtalan gyerek legyek, hogy fiatal legyek, de még ahhoz sem, hogy egyszer úgy istenigazán kipihenjem magamat.” Az évek alatt rájött, hogy a mindig mosolygós kolléganők a háta mögött kibeszélik, bántó megjegyzéseket tesznek rá. Két kolléganőjét tudta maradéktalanul elfogadni, Bulla Elmát és Dajka Margitot. Mint mondta: „Mert emberek! Érezhető, tapintható, markolható emberek a színpadon is.”

Emily Charlotte Prince a nagymamája életét kutatja. Fotó: Facebook

Ekkor még úgy tűnt, a keserű élmények ellenére sokáig marad Budapesten, az édesapjával, Fényes Antallal egy vasedény-kereskedést is nyitott a Dohány utcában. Aztán 1945-ben jött a hír, hogy hozzá ment feleségül dr. Princz Endre diplomatához. Hamar elterjedt Pesten, hogy befejezi a karrierjét, ám ekkor még azt mondta, biztos valamelyik drága jó kolléganője terjesztette el a hazug pletykát. Egy év múlva aztán valóban visszavonult, a férjével Párizsba költözött, majd onnan meg sem álltak Londonig.

Fényes Alice örökre szakított a színházzal. Gyermeke született és sokáig semmit sem lehetett tudni róla, hiszen az újságok elfelejtették. 1957-ben aztán az Esti Hírlapban az általa feladott fizetett apróhirdetésből derült ki az is, hogy az édesapja 71 éves korában örökre elaludt. Csak 1973-ban lépett ismét magyar földre és a fiát is elhozta. Színházba is elment, sőt, megkereste Bulla Elmát és Básti Lajost is. Az újságok pedig csak annyit írtak róla, hazalátogatott a „negyvenes évek ismert színésznője”, miközben egy ország imádta.

Fényes Alice aztán visszament Londonba és ott is élt a haláláig. És itt kanyarodjunk vissza Emily Charlotte Prince-hez, aki levelet írt az Újságmúzeumnak angolul, s mindenre kíváncsi volt a nagymamájával kapcsolatban, akit ismert, de még nagyon fiatal volt, mikor meghalt, másrészt pedig állítása szerint Fényes Alice keveset tudott angolul, így nehéz volt vele beszélgetni. Emily tudta, hogy a nagymama egykor színésznő volt Magyarországon, de sokáig nem foglalkozott vele. Hosszú ideig élt Olaszországban, hiszen az édesanyja olasz, majd elvégezte a jogi egyetemet és jelenleg Londonban dolgozik.

Már felnőttként kapta magát azon, hogy egyre jobban érdekli, ki is volt valójában a nagymamája. Rákeresett a világhálón a nevére, s akkor szembesült vele, hogy Fényes Alice Magyarországon nagy sztár volt a harmincas-negyvenes években. Emily szerint a nagymama boldogan élt az önkéntes száműzetésben, az ő nagypapájával, Princz Endrével. Aztán idős korában

Alzheimer-kórt kapott, gondozásra szorult,

s mindez szintén hátráltatta, hogy az életéről kérdezgesse.

Fényes Alice végül 2007-ben, 88 éves korban halt meg Londonban, ott is temették el. Emily Charlotte Prince pedig minden tudni akar róla, fényképeket gyűjt és magyar írásokat fordíttat angolra, hogy megtudja, ki is volt az ő nagymamája, akinek vonásait és a hajszínét ő is örökölte. A színészi tehetségét nem, de az amúgy is páratlan volt...

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Flagellator1974
2021. március 29. 06:51
Sok sikert kívánok, az élet minden területén.
Palotás
2021. március 28. 19:17
Valahol olvastam rola, hogy amikor Kallai Ferenccel jatszotta a Romeo és Juliat, annyira egymasba voltak zugva, hogy gyakran lattak öket a szinfalak mögött "csörözni", amikor épp nem volt jelenésük a szinpadon.
Sulammit
2021. március 28. 16:32
Kedves Endre! Fényes Aliz azért annál több volt mint "csinos színésznő". Nagyon szép nő volt. Ennek a fényképnek alapján fel sem ismertem, amit kiraktak róla, pedig kb. 2 éve ment egy filmje a Duna tv-n. Innen jegyeztem meg a nevét. https://www.hangosfilm.hu/image/511632043.jpg https://filmkultura.hu/regi/2003/gallery/images/hamzada/hamzada17.jpg
enes
2021. március 28. 16:32
nem tartotta a család fontosnak, hogy "anyanyelvén" tudjon. Teller Ede és a magyar versek jutnak eszembe....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!