Zemmour gyűjti össze a csalódott jobboldali szavazókat – Nicolas Bay a Mandinernek

2022. április 10. 10:41

„Egy olyan Európát védünk, amely figyelembe veszi a nemzeti szuverenitást.” Mit vár a franciaországi választástól és mit látott a magyar voksoláson? Nicolas Bay francia jobboldali politikussal beszélgettünk, aki Le Penék mellől igazolt át Éric Zemmour táborába. Interjúnk!

2022. április 10. 10:41
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Nicolas Bay (1977) francia jobboldali politikus. Húszévesen kezdett politizálni a Nemzeti Front ifjúsági szervezetében, majd 2011-ben a nemzeti radikális párt politikai irányítótestületébe került. 2012-ben az elnökválasztási kampányban Marine Le Pen elnökjelölt szóvivője volt, 2014-ben a párt főtitkára lett. 2014 óta EP-képviselő. 2022 elején felfüggesztették tagságát a Nemzeti Front helyett már Nemzet Tömörülésnek (Rassemblement National) nevezett pártban, ezt követően pedig Bay átigazolt Éric Zemmour Visszahódítás (Reconquête) nevű mozgalmához, amelynek ma már alelnöke.

***

Milyen minőségben volt itt Magyarországon?

Hivatalosan nem megfigyelőként érkeztem, a választások estéjére hívtak meg. Előzőleg szombaton a kulturális államtitkárral volt lehetőségem meglátogatni azt a központot, ahol az ukrán menekülteket fogadják. És ha megfigyelőként nem is, de a háttérből érdeklődéssel néztem a választási folyamatot.

Ki hívta meg tehát?

A Fidesszel régóta kapcsolatban állunk, mivel hasonló értékek mentén gondolkodunk.

Egy olyan Európát védünk, amely figyelembe veszi a nemzeti szuverenitást.

Éric Zemmour elnök úr támogatója vagyok Franciaországban, és a nagy célunk az európai jobboldal egyesítése. Zajlik nálunk is az elnökválasztási kampány, a mi kampányunk fókuszában is az illegális bevándorlás ellenzése, illetve a saját nemzeti identitásunkhoz való ragaszkodás üzenete áll. Ez a fő politikai irány. Orbán Viktor egy olyan politikai vezető, aki azokat a nemzeteket védi, amelyeknek fontos a saját szabadságuk megőrzése. Védekezik az Európai Bizottság támadásai ellen, védi a hagyományos európai, keresztény értékeket, fellép a tömeges migráció ellen – ez az a közös politika, amely miatt én itt vagyok. A Fidesz támogatására érkeztem.

Volt lehetősége bármilyen módon személyes tapasztalatot gyűjteni a voksolásról?

Vendégként érkeztem, de egyébként korábban több országban jártam már hivatalos választási megfigyelőként. Magyarország a jelenlegi európai biztonságpolitikai helyzetben földrajzilag érzékeny elhelyezkedésű állam: szomszédos Ukrajnával, ahol háború dúl. Mégis,

rendben és zökkenőmentesen zajlott a magyar választási folyamat, ahogy korábban a kampány is.

Eközben Európa túlsó oldalán, messze a háborús Ukrajnától, Franciaországban Emmanuel Macron elnök olyan kampányt folytat, amely deklaráltan a háborúra koncentrál, ahelyett, hogy a francia ügyekkel foglalkozna. Nem beszél az elmúlt négy év kormányzásáról, ehelyett a háborúról szónokol; arra játszik, hogy újraválasszák, mégpedig anélkül, hogy bármilyen tartalmat beletenne a kampányába.

 Nicolas Bay

 

Mik a tapasztalatai itt, a magyarországi választásokon a korlátozottan látottak alapján?

Úgy vélem, hogy ami most Magyarországon történik, az példaértékű, mégpedig több szempontból.

Itt ugyanis egy valós és igényes vita zajlott a kampányban,

minden politikai erő érdemben meg tudott szólalni, másrészt a demokrácia jól működik, az arányos választási rendszer ezt lehetővé teszi. A harmadik szempont pedig az, hogy gyakorta vannak népszavazások, mint ahogy most a gyermekvédelmi népszavazást is megrendezték párhuzamosan a parlamenti választással. A referendum fontos eszköz, mert lehetővé teszi, hogy a nép, a választók közvetlenül részt vegyenek a hatalomgyakorlásban.

Az EBESZ időközi jelentése már a választások előtt bírálatokat fogalmazott meg. Valóban egyenlőtlenek a feltételek, vagy ebbe a kritikába belejátszik a nemzetközi szervezet előítélete a magyar rendszerrel szemben?

Egyre inkább megfigyelhető, hogy nemzetközi szervezetek beleszólnak a magyar belügyekbe, illetve anélkül szólnak bele abba, hogy pontos információik lennének az itt zajló eseményekről, folyamatokról. Mindezt sokszor tisztán politikai, ideológiai megfontolásból teszik. A választások előtti napokban mintegy 80 emberrel beszélgettem, köztük sok ellenzékivel, civil szférából érkező személlyel, a jogállamiságról folytak a beszélgetések, de egyetlen konkrét esetet nem tudtak felmutatni, illetve maradéktalanul megindokolni, ahol a jogállamiság elvei egyértelműen sérültek volna. Ezek tehát leginkább politikai támadások. A lisszaboni szerződésben le van fektetve, hogy az Európai Unió szerveinek milyen kompetenciái vannak; ezeken belül kellene tevékenykedniük,

a tagállamok belügyeibe ezeknek a testületeknek nem lehetne beleszólásuk. Mégis egyre gyakrabban megteszik.

Az ukrajnai háború rosszkor jött a Fidesz kampányának, de végül a jelek szerint nem jött ki belőle rosszul. Az orosz-barátság azonban nehéz teherré vált bármely, Moszkvával jó kapcsolatot ápoló pártnak, amióta Oroszország agresszorként megtámadta Ukrajnát. A francia nemzeti jobboldal hogyan birkózik meg ezzel a váddal a kampányban?

Történetileg Franciaország mindig is kiegyensúlyozó szerepet játszott az Egyesült Államok és Oroszország között, hagyományosan egyik oldal felé sem köteleződött el. Ez most elbillent, egy erősebb oroszellenes álláspont erősödött fel, és ez még a háború előtt elkezdődött. Ennek oka az, hogy Franciaország jobban alárendelődött az Európai Uniónak, és az Egyesült Államokhoz is közelebb került a NATO révén. A Visszahódítás párt szeretné ezt a régi egyensúlyt visszaállítani, hogy a bumfa ne lendüljön ki egyik irányba sem.

Franciaország jelenleg nem lépes tartani ezt a fontos egyensúlyt, és ez egy komoly politikai hiba.

Ugyanis éppen ez az egyensúly lehet képes az ukrajnaihoz hasonló háborús helyzetek megelőzésére.

 

Nagyjából ismert, hogy miért hagyta ott néhány hónapja Marine Le Pen pártját. De mégis, kérem, mondja el nekünk is, mi történt, mi okozta a kenyértörést.

Azért döntöttem a váltás mellett, mert

Marine Le Pen több olyan érték képviseletét feladta, amely alapvető fontossággal bír a francia jobboldal számára.

Ilyen a család védelme, a hagyományos keresztény értékek képviselete, de Le Pen enyhébb álláspontot vett fel a homoszexuális házasság ügyben és a leszbikus nők élettársi kapcsolatában alkalmazott mesterséges megtermékenyítés gyakorlatánál is. Éric Zemmour pártja most összegyűjti a csalódott jobboldali szavazókat, mind a republikánusokról leváló konzervatívokat, mind a Nemzeti Tömörüléstől elpártolt jobboldaliakat. Én azért váltottam, mert ez a párt a jövő, ez egy nagyon erős politikai szövetség, amely a jövőt szolgálja. Nagyon széles szavazói bázist el tud érni a párt üzenete, nagy a lelkesedés. Néhány napja Párizs egyik főterén egy százezres nagygyűlést tartottunk. Ettől függetlenül Marine Le Pent továbbra is támogatjuk.

Mikor lesz az, hogy a jobboldal jelöltje nemcsak az első fordulóban tud az első két jelölt közé kerülni, de képes lesz megnyerni az elnökválasztás második fordulóját is?

Szerintem Éric Zemmour az elnökválasztáson jobb eredményt fog elérni, mint Marine Le Pen, és ha bejutna a második fordulóba, akkor nagy esélye lenne a végső győzelemre is. Ugyanis

olyan széles körben tud választókat megszólítani, hogy Macron ellen is lenne esélye.

Én abban bízom, hogy vasárnap az első fordulóban megtörténik a második fordulóba való bejutás. Onnantól pedig egy olyan erős politikai erő formálódna, amely képes lenne a győzelemre. Ez szolgálná leginkább a jövőt.

 

Fotók: Gyurkovits Tamás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. április 10. 22:24
Hát ez nem jött be, papírforma... Ahogy a Fideszt erősítette a háború, úgy Macront is...
DoomGuy
2022. április 10. 21:31
Zemmour nem gyűjt semmit, csak 7%-ot. Ez is csak egy fasz cuck.
wrfri
2022. április 10. 20:12
Nincsenek túl sokan ha csak 7%-ot kapott.
barany
2022. április 10. 14:49
Az antiszemitizmus, a gyűlölet mindig rossz tanácsadó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!