Kelemen Hunor: új lehetőségeket nyithat a magyar-román kapcsolatokban a hivatalos államfői találkozó

2022. szeptember 07. 19:56

„A román-magyar kapcsolatok befagyottnak tűntek, és az volt az egyik fontos szempont, hogy ezeket kimozdítsuk a holtpontról” – mondta az RMDSZ elnöke.

2022. szeptember 07. 19:56
null

A bukaresti nagykoalíciós kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus a bukaresti Kálvineum református templomban nyilatkozott a magyar sajtónak, ahol megszervezték Novák Katalin találkozóját a bukaresti magyar közösséggel. Kelemen Hunor felidézte: az utóbbi két évben (az RMDSZ kormányra lépése óta) sok magyar-román szakpolitikai egyeztetést rendeztek kormányzati szinten, miniszterek és államtitkárok találkoztak.

Elindult egy párbeszéd, hisz, valóban, a román-magyar kapcsolatok befagyottnak tűntek, és az volt az egyik fontos szempont, hogy ezeket kimozdítsuk a holtpontról”

– mondta. 

Állítása szerint innen ez egy erős továbblépés, ugyanis a legmagasabb szinten, hivatalosan találkozott a két államfő, amit azért tart fontosnak, mert egy újabb lendületet adhat, kinyit újabb kapukat, lehetőségeket teremt, valamelyest visszahozza a bizalmat, mert bizalom nélkül nehéz együttműködni.

Úgy fogalmazott, fontos üzenet, hogy a román államfő (a júniusi regionális NATO-csúcs alkalmával folytatott megbeszélésükön) meghívta Bukarestbe a magyar köztársasági elnököt, valamint az is, hogy Novák Katalin is meghívta őt Budapestre és Klaus Iohannis is elfogadta a meghívást, „valamikor majd ellátogat Magyarországra”. Kelemen Hunor rámutatott: a két országnak és a két népnek számos közös érdeke van, ezeket könnyebb közösen, erősebb hangon érvényesíteni a régióban, az Európai Unióban.

Természetesen ma mindenkit a biztonság, az energiaárak érdekelnek, itt is komoly közös célok vannak, és természetesen nekünk fontos, hogy az erdélyi magyar közösségnek az identitásmegőrzése”

– jelezte.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miazhogynagyonis
2022. szeptember 08. 10:29
Románban, osztrákban, németben megbízni olyan, mint kígyótól romantikus csókot várni.
MyOp
2022. szeptember 08. 00:30
Kelemen Hunor ezerszer jobb Markó tatánál, de sajnos neki sem sikerült elérni még semmit a bocskorosokkal. Nem is fog, ez gyakorlatilag axióma.
potrzebie
2022. szeptember 07. 21:51
keresd meg Markó bélát, miben büszke rád!
Sincero
2022. szeptember 07. 21:36
-hat-/-het- Ismerjük ezt a képzőt a magyar nyelvben. De Romániával összefüggésbe tett igével nem működik. Mindenesetre a reményben kitartunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!