Korda György, önkormányzati rezsihelyzet, szlovák történész Trianon igazságtalanságáról, Kína és maratonfutás – megjelent a Mandiner!

2022. október 27. 09:00

Miért ekkora sláger a Reptér még ma is? Hogyan alakult az abortuszok száma az eltelt 66 évben? Sótonyi Péter a pedagógustüntetésekről, Lentner Csaba a magyar gazdaság állapotáról és a megújulóforradalom csapdája az új hetilapban!

2022. október 27. 09:00
null

Tavaly több mint negyven év után újraforgatták Korda György Reptér című dalának videóklipjét, mire kitört az őrület. Tizenévesektől a százévesekig azóta is erre mulat mindenki. Ezen a héten címlapos nagyinterjúnkat olvashatják az ország slágerénekesével gyerekkorról, Fészek Klubról, pókerről, házasságról, boldogságról az Élet rovatban.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Veczán Zoltán hívja fel a figyelmet arra: magyarként, Ukrajna szomszédjaként és európaiként semmi értelme nincs másért fohászkodni, mint fegyverszünetért. 

Közélet 

Szükség van a tanári bérreformra, de a rendszernek is változnia kell, amit a felsőoktatási intézményekben kell elkezdeni – mondja Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. A Professzorok Batthyány Körének idén leköszönt elnökét a háború okozta társadalmi krízisről, a pedagógusok helyzetéről és a modellváltás előnyeiről is kérdeztük Közélet rovatunkban.

Merre tart az infláció? Maradhat-e némi növekedés, vagy következik a recesszió? Mi lesz a forint árfolyamával?

Hogyan bírja a költségvetés a háború és az energiaválság okozta nehézségeket? Ezekről is kérdeztük Lentner Csaba közgazdászt.

Magyarországon a terhességmegszakítások száma folyamatosan csökken, ma már a rendszerváltáskori szint negyedénél is kisebb. Ha viszont az utóbbi hatvanhat évet vizsgáljuk, megdöbbentő számot kapunk:

több mint hatmillió gyermek nem született meg abortusz miatt.

A rovatban Szalai Piroska ismerteti a Szent István Intézet felkérésére készült tanulmány megállapításait. 

„A nemzetközi politikában célszerű a kölcsönös függésre, az egymás érdekeinek ismeretére alapozva építeni a kapcsolatokat” – írja véleménycikkében Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Az energiaválság miatt a rezsicsökkentés hatálya alól kikerülő önkormányzatoknak óriási költségnövekedéssel kell szembesülniük. Hogyan működik együtt a helyzet megoldásán a kormány a településekkel, és mi lehet a megoldás hosszú távon? Utánajártunk.

„Az »internacionalista segély« ma nem keleti, hanem nyugati elvtársaktól érkezik a magyarországi baloldalhoz, gördülő tanksor-szörnyeteg helyett guruló dollárok formájában” – írja Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ kutatási főigazgatója publicisztikájában. 

Külhon & Külföld

Hazájában sem aratott osztatlan sikert meglátásaival Roman Holec szlovák történész. A Diadal és katasztrófa – Trianon egy szlovák történész szemével című kötet szerzőjével a 27. Budapesti nemzetközi könyvfesztiválon beszélgettünk – és vitatkoztunk, az interjút Külhon rovatunkban olvashatják. 

Kína nagyhatalmi státuszra tör, a globális politikában és gazdaságban növelni fogja befolyását. Hszi Csin-ping pártfőtitkár-elnök központosító politikája a Kínai Kommunista Párt XX. Kongresszusán zöld jelzést kapott – körképünket külföld rovatunkban olvashatják.

– mondja Christopher Caldwell. Az amerikai íróval, a Claremont Institute főmunkatársával beszélgettünk.

Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője írásában a Spanyolországban zajló negatív politikai folyamatokról ír. 

Leimeiszter Barnabás a brit politikai káoszról ír véleménycikkében.

Makronóm & Sport

Becslések szerint legalább húsz–negyvenezer embert kellene itthon ki-, illetve átképezni a következő három–öt évben a megújuló energiaforrások elterjedése, az akkumulátorok gyártásának növekedése következtében. Kérdés, tudunk-e lépést tartani a mai munkaerő-hiányos környezetben a hirtelen keletkező igényekkel – makronóm rovatunkban körbejártuk.

A maratonnak a futóvilág szemében kitüntetett szerepe nehezen magyarázható száraz tényekkel. Kell hozzá valami mitikus és valami mágikus. Körképünket sport rovatunkban olvashatják eredményekről és maratonistákról. 

Meta, Élet és Utolsó Figyelmeztetés 

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Justin E. Smith The Internet Is Not What You Think It Is címűkönyvét ajánlja, amelyből kiderül: a világháló minden, csak nem új és forradalmi koncepció. 

Száz éve történt a fasiszta hatalomátvétel Olaszországban – az eseményre Veszprémy László Bernát történész tekint vissza jegyzetében.

Milyen műszaki módszerekkel lehet és érdemes beavatkozni, hogy megmentsük az Alföldet a magyar mezőgazdaság és élelmiszer-ellátás alapjait veszélyeztető kiszáradástól? Tudomány kisrovatunkban Koncsos László vízépítő mérnököt kérdeztük. 

Élet rovatunkban kulturális ajánlóval készültünk, ezenkívül Muray Gábor halottak napja alkalmából írt jegyzetét és Csender Levente tárcáját olvashatják. 

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Skrabski Fruzsina ír az elengedő szeretet fontosságáról. 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
APESZ72
2022. október 27. 11:51
Belakiss
2022. október 27. 11:15
Hát ebben éppen Korda György az illetékes.
pintyőke
2022. október 27. 09:27
A Mandi már megint félreveri a bulvárharangot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!