„Büszkék vagyunk rá, mint a lányunkra” – Mátészalka polgármestere az Oscart nyert, magyar származású Jamie Lee Curtisről

2023. március 14. 21:18

Jamie Lee Curtis nagyszülei annak idején Mátészalkáról emigráltak az Amerikai Egyesült Államokba. A magyar gyökereire büszke színésznő másfél éve látogatott a városba, erről is mesélt a városvezető.

2023. március 14. 21:18
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Úgy vagyunk rá büszkék, mint a mi lányunkra” – így reagált a Mandinernek Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere azután, hogy Jamie Lee Curtis színésznő – akinek apai nagyszülei Mátészalkáról vándoroltak ki az Egyesült Államokba – megnyerte élete első Oscar-díját. A díjátadót követő sajtótájékoztatón Jamie Lee Curtist magyar származásáról is kérdezték, amire azt felelte: „Szeretem a magyar örökségemet”. Majd egy magyar gyermekdalt is elénekelt. Kijelentése után a közönség nem reagált semmivel, beállt a néma csend.

– mondta lapunknak Hanusi Péter. A polgármester hozzátette, a város lakói is nagyon büszkék, „özönlöttek a lájkok, dőlt a szeretet” arra a posztra, amiben Hanusi Péter gratulál a színésznőnek az Oscar-díjhoz. A polgármester elmondta, a színésznő magyar származású édesapja, Tony Curtis kétszer is járt látógatóban a városban, míg az Oscart nyert lánya 2021-ben tette tiszteletét Mátészalkán. Hanusi Péter felidézte, hogy a színésznőt meghatotta a városlakók meleg fogadtatása, úgy érezte magát, mintha „hazaérkezett volna”. „Mondtam is neki, nem hiába érzi, hiszen, ha az édesapja a mi fiunk, akkor ő a mi lányunk, és mindig hazavárjuk” – tette hozzá.

Mátészalka, New York, Hollywood, magyar-zsidó örökség, gulyásleves, rétes és újraházasodási tervek egy magyar zsinagógában. Hogyan kötődik hazánkhoz az amerikai Álomgyár egyik legünnepeltebb színésznője és szintén legendás édesapja? Összeállításunkat itt olvashatja el.

Jamie Lee másfél évvel ezelőtt Borderlands videójáték-sorozat filmadaptációjának forgatása miatt érkezett Magyarországra, és látogatott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei városba. A polgármester büszkén idézte fel, hogy bár a színésznő mindössze egy órát kapott a producerétől a mátészalkai látogatásra, közel három órát töltött a városban. „Tényleg fontos volt neki” – összegezte.

Ez idő alatt a színésznő eljutott az édesapja relikviáiból berendezett Tony Curtis kávézóba is. A polgármester felidézte, a hagyatékból származó tárgyakat Tony Curtis özvegyétől kapták, aki azt is megosztotta a város első emberével, amikor Tony örökre lehunyta a szemét, magyar altatódalt énekelt. A most Oscart kapott színésznőnek viszont a városvezető elmondása szerint semmije sem maradt az apai hagyatékból, nem csoda hát, hogy minden egyes tárgyat megfogott, végigsimogatott.

A színésznő akkor elmondta Hanusi Péternek, hogy nagyon hálás Mátészalkának,

amiért édesapjának örök emléket állítottak. „Hollywoodban jönnek-mennek az emberek, mindig van fiatalabb, szebb, okosabb, jobb. Van, aki ma még a szakma csúcsán van, de lehet, hogy a következő pillanatban már nem” – emlékezett vissza a színésznő szavaira a polgármester. Jamie Lee járt a város Kossuth utcai zsinagógájában is, és ígéretet tett, hogy a város által az épület felújítására létrehozott alapítvány médiaarca lesz.

„Őszinte leszek, én ezzel a mozzanattal nem foglalkoztam” – válaszolta Hanusi Péter arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye arról, hogy elcsendesedett a terem, miután a színésznő a magyarságáról vallott. „Tele volt a szívem büszkeséggel, felrémlettek bennem a mátészalkai látogatása emlékei, amikor ott állt mellettem a Kossuth utcán. Ragyogó kisugárzású nő a szó legjobb értelmében” – emelte ki.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agneska
2023. március 15. 18:06
Az EU seggluka az a jópár segglyukas szexista buzi akik a normalist rossznak mondják és azt akarják ránk kényszeríteni ami a legundoritobb módon lealjasitotta a szerelmet egy seggre vagy inkább sok seggre, mert egynél nem állnak meg ezek. Házasság!!! Minek? Naponta többször váltogatják a "seggeket" mert nekik csak azt jelenti a szerelem. Mocskos és undorító!!! Pfujjjjj
csulak
2023. március 15. 12:01
sajnos nincs mire buszke lenniuk
Palatin
2023. március 15. 11:42
A Nyugat "magasztos" rabszolgatartó etikai hagyományi szerint holnaptól Jamie Lee Curtis "már nem is olyan tehetséges." Ellenben, ha azzal fejezte volna be felszólalásat, hogy "Szlava Ukraini!" akkor megsüketült volna a közönség a saját vastapsától és máris elöjegyezték volna Jameit jövö évi Oszkárra. Morálisan annál gusztustalanabb társaságot nehéz lenne még egyet találni, mint ami az Oscar-okon megfordul. Vigyorognak egymás szemébe, barátságot, elismerést szinlelve, és közben a pokolra kívánják egymást. Nem csoda, hogy majdnem mindegyik szupersztár elöbb-utóbb vagy megzakkan, vagy valami más foglalkozási betegség viszi el. Das ganze ist ein echter Jahrmark der Eitelkeit und Gleisnerei.
igen de nem
2023. március 15. 08:56
Én mátészalkaiként nem vagyok rá büszke, sőt szégyellem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!