Jamie Lee Curtis magyar népdala az Oscar-gálán: katica vagy mókuska mászik a fára?

2023. március 14. 06:42

Mindegyik jó, semmi para.

2023. március 14. 06:42
null

„Katica, katica, felmászott a fára” – énekelte az inkább mókusokkal ismert magyar gyerekdal sorait Jamie Lee Curtis, miután átvehette élete első Oscar-díját, szúrta ki az Index. Felteszik a kérdést:

a magyar származású színésznő tévedett a szövegben, vagy valóban több változata van a népszerű dalnak?

Ahogy a Mandiner is megírta, a magyar felmenőkkel rendelkező, származására rendkívül büszke Jamie Lee Curtis Oscar-díjat nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriájában az akadémia 95. díjátadóján, sikerét pedig egy magyar gyerekdal eléneklésével ünnepelte meg a színfalak mögötti interjú közben – írják.

Az Index kis nyomozás után úgy látja, igenis létezik katicás verziója a dalnak, ráadásul a szöveg többi része is gyakran eltérő – a legtöbben mégis inkább a mókusos verziót ismerjük. A katicás talán a logikusabb verzió, teszik hozzá, hiszen a mókus esetében sokkal inkább elképzelhető, hogy egy esetleges baleset esetén a törött lábára is van gyógyír, míg egy katica esetében mindez egészen elképzelhetetlen.

Nyitókép: Youtube

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2023. március 15. 20:20
A katica felmászik a fára? A boszorkány a seprűjén meg elhúz a büdös 3,14-csába!
Burmin
2023. március 14. 16:57
Felhívnám a miniszterelnök úr figyelmét egy gratulációs levére J.L.Curtisnek. Legközelebb meg fogadja a Karmelitában. A libcsik megőrülnek !!!
kérdés
2023. március 14. 12:05
....de majd jön az erre szakosodott pszichomókusok és médiakubikosok hada, és megmagyarázza, hogy miért nincs igazam....
kérdés
2023. március 14. 12:02
Annó életszerűek voltak a mondókák, versikék, elég tömören összefoglalták velük a lényeget, amit feltétlenül meg kellett örökíteni az utókornak. Manapság messze elrugaszkodtak zömmel a gyerekmesék a valóságtól és torz képet vetítenek vissza. Épp a Bogyó és Babócza elrettentő példa....egy krumplibogarat nyünyüzgetni? A nevetséges felsorolásokkal az időt és a papírlapokat kitölteni? Ennél már csak a kuflimesék elrettentőbbek. Amikor itt lenne az ideje, hogy a gyermek édes anyanyelvén szabatosan megttanulja mindennek a nevét, akkor a fejét kitágítani a kitekert, sokszor fantáziátlan műnevekre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!