A magyarok véleményéből, visszajelzéseiből építkezünk

2023. április 25. 17:09

Az RMDSZ ma megkerülhetetlen a romániai politikában: a mi kormányzati jelenlétünk nélkül nem lehet sikeres országot építeni. Én büszke vagyok erre.

2023. április 25. 17:09
null
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

„Mekkora gondot jelent, hogy az RMDSZ vezető személyiségeinek jelentős része Bukarestben van, és az energiák nagyobbik hányadát leköti a kormányzás?

Ebben az időszakban nyilván több időt kell töltenünk Bukarestben a kormányzás miatt, és valamelyest átrendeződnek a hangsúlyok. De soha nem szabad szem elől téveszteni, hogy a kormányzás nem cél, hanem eszköz. A cél továbbra is az, hogy közösségünk érdekeit képviseljük – ehhez pedig párbeszédre van szükség, hogy lássuk, miben érdemes változtatnunk. Én ennek tulajdonítom be azt, hogy a konzultáción a visszajelzések, vélemények is őszinték voltak, és köszönet a kritikáért is, ezekből építkezni fogunk!

Másik témánk az RMDSZ kongresszusa. Egyedüli jelöltként indul a szövetségi elnöki tisztségért. Minek tudja be, hogy nincs ellenjelöltje?

Úgy látom, sikeres négy év áll mögöttünk. Sikeresek voltunk a választásokon, és – bár nem tartunk még a ciklus végénél – komoly sikereink vannak a kormányzásban is. Érdemes hát folytatni, amit elkezdtünk. Azt, hogy nincs kihívóm, leginkább annak tudom be, hogy azzal a munkával, amit az elmúlt években végeztem a csapatommal, a Szövetségben dolgozó kollégák többsége elégedett. Emellett 2024 egy olyan választási esztendő lesz, amely óriási felelősséget ró a szövetségi elnökre. A kollégáim is tudják azt, hogy ilyen körülmények között kiszámíthatóságra és stabilitásra van szükség.

Hogyan foglalná össze röviden az elmúlt négy év munkáját? Honnan hova jutott a Szövetség, melyek a legfontosabb eredményei ennek a mandátumnak?

A 2019-es kongresszust követően előbb ellenzéki szerepből politizálva kellett kiállnunk az érdekeinkért – amikor lehetett, konstruktívan, de ha kellett, kritikusan. 2020-ban, amikor a koronavírus-járvány idején az akkori kormány cserbenhagyta a gazdaságot, a vállalkozásokat, a gazdákat és a magyarokat is, mi megszerveztük a magyar nyelvű segítségnyújtást, megerősítettük a közösségünket, és még abban az évben a nehézségek ellenére két választáson is kiemelkedő eredményt értünk el.

Az RMDSZ ma megkerülhetetlen a romániai politikában: a mi kormányzati jelenlétünk nélkül nem lehet sikeres országot építeni. Én büszke vagyok erre, hiszen ennek köszönhetően 203 bölcsődét építhetünk az országban, 190 magyar vonatkozású oktatási intézményt újíthatunk fel, a kisnyugdíjasok nyugdíját a drágulások mértékéhez igazíthattuk, és elértük, hogy ne legyen kétszer drágább a gáz és az áram. Ez mind-mind a mi munkánk, ahogyan az is, hogy 1813 településen víz-, szennyvíz- és gázhálózatot, utakat, hidakat építünk vagy újítunk fel, 57 ezer hektár erdőt ültetünk, illetve egyre több közösség használhatja szabadon helyi szimbólumait.”

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. április 25. 23:08
"Az RMDSZ ma megkerülhetetlen a romániai politikában: a mi kormányzati jelenlétünk nélkül nem lehet sikeres országot építeni. Én büszke vagyok erre." És melyek az RMDSZ sikerei az elmúlt 33 évben? Annyit nem tudnak elérni, hogy legyenek kiírva magyarul is a dolgok Erdélyben. Ha kormányon van és jó fizetéseket kap, akkor azzal az RMDSZ már boldog. a magyarok ügyei akkor már nem annyira fontosak.
Lajoss
2023. április 25. 21:47
A fidesz nagy kudarca..tengernyi közpénzből..
Sinistra
2023. április 25. 21:08
Mekkorát hasalt a Fidesz, amikor az EMNP pátot iszonyú pénzből létre hozta az MSZP szimpatizáns RMDSZ-t kontrázva. És a 95%-ban Fideszre szavazó erdélyiek leszarták Viktorunk elképzelését, az RMDSZ virult tovább. Van-e erre magyarázat?
galancza
2023. április 25. 20:20
Azért az elgondolkodtató hogy legutóbba brüsszeli parlamentbe a szeku és a cuciáldemokrata párt vitta be k.huniékat. Dobrudzsában höztak össze huniéknak 35000 szavazatot, és fura módon a román sovánek nem tiltakozatak ez ellen. Kb. 8 éve a román parlamenti küszöböt úgy módosították hogy ha egy párt nem éri el az 5%-ot akkor elég ha 4 megyében el ér 25%-ot. Ezt az rmdsz-nek találták ki a románok, a sovének is. kb- 8 éve folyamatosan csökkenek a magyarok nyelvi, oktatási, kulturális, hivatali jogai, miközben huniék 27 éve folyamatosan kurmányon vannak. Eközben a huniék folyamatosan mocskolják a Fidesz-kormányt és Magyarországot az erdélyi "magyar" sajtóban, közéletben. Pár éve huni és marci a pénzügykutatós lenygi lacát hurcolta körbe Erdélyben és folyamatosan M.o.-t mocskolták, rasszistázták, diktatórázták. marcu pár hete ismét a kettősállampolgárságot támadta elképesztő aljas hazugságokkal. És a végtelenságig lehetne folytatni. Aki nem hiszi el amiket írtam , az a korábbi hozzászólásaimban megtalálja a hivatalos forrásokat, linketet, stb. A Fidesz kénytelen együtt működni huniékkal ,mert sajnos az Erdélyi magyarok többsége ezekre szavaz fanatikusan a 30 éve(ennek vannak különböző tragikius magyarűzatai), de ettől huniék még éppen olyan magyargyűlölő komcsináci patkányok mint fletó, fegyőr, kiskörmös, fletóné, sabau, sörösgyuri, sz.csanesz, listázó marci, jakobinus petya,stb.....ja, és para bori 30 éve huni legbelsőbb barátja,elvtársa, tanácsosa. Még akkor is hogy 2 éve eljátszottak egy kis vitát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!