Mi történik a Zeneakadémián? – régóta érő változás szele borzolja a kedélyeket

2023. július 20. 07:06

A zene mindenkié, gondolhatnánk, ám a jelek szerint még sincs így. Alighogy kiírták a pályázatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetésére, máris beindult a szokásos cirkusz, és ahol talán a legkevésbé várnánk, Liszt öröksége körül is politikai csatározások kezdődtek.

2023. július 20. 07:06
null
Őry Krisztina
Őry Krisztina

 

Megjelent a Zeneakadémia rektori tisztségére kiírt minisztériumi pályázat, és azonnal megkezdődött az adok-kapok. Kultúrbotrány, méretes pofon – a megszokott provokatív hívószavakkal tálalják jól értesült médiumok a Zeneakadémia közelgő tisztújítását. De mi is történik valójában? Lássuk a tényeket!

A Kulturális és Innovációs Minisztérium 2023. július 3-ai dátummal hozta nyilvánosságra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem új vezetésére kiírt rektori pályázatot. Az intézmény élén második ciklusát töltő Vigh Andrea hárfaművész, tanszékvezető egyetemi tanár mandátuma 2023. október 31-én jár le, addig kell határozni az utód személyéről. A jelentkezők augusztus 10-ei határ­idővel adhatják be a pályázatukat, amelyről a végső döntést a fenntartó, azaz személy szerint Csák János miniszter hozza meg.

A Zeneakadémia élére erős pályázati kiírás kell, olyan rektorra van szükség, aki képes újra felvirágoztatni a súlyos válságban lévő intézményt”

Vigh Andrea tíz évig vezette az intézményt, elődje, Batta András zenetörténész ugyancsak két ciklus erejéig. Utóbbi nevéhez fűződik többek között a csodálatos szecessziós épület felújításának levezénylése.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sirfrancis-2
2023. július 24. 16:15
Azért bele lehetett volna írni a pályázatba feltételként, hogy egy egyetem rektorának legyen oktatásban szerzett tapasztalata is! Mert a Zeneakadémia valóban akkor volt a zenitjén, amikor nagyszerű muzsikusok vezették, de olyanok, akik oktattak is.
bölcsuhú
2023. július 20. 11:02
A ballibsi oldal ragaszkodása foggal-körömmel a megszerzett hatalomhoz, ahogy az a SZFE-nél is történt, s amivel a Nemzeti Operánál is próbálkoztak. A kultúra és művészeti terület szerintük az ő apanázsuk, pláne mivel származási alapon uralják a XIX. század utolsó évtizedeitől a kezdeti liberális kormányok támogatása és elnéző tekintetei miatt. S a kiengedett szellemet azóta sem lehetett vissza terelni a palackba! S ez a tendencia még a másodrndű állampolgár terhét viselő külhoniaknál is terjed, főleg az erdélyi magyar értelmiség köreiben. Ők szavaznak le választáskor nem a magyar pártokra, hanem a román liberálisokra, ők szavaztak tömegesen a bakszász Johannis államelnökségére, de Szlovákiában is Bugár "Hidjára" anno, vagy legutóbb a libsi Caputovára!. Kicsit sokan vannak a rossz csont/fekete bárány oldalon!
Theorba
2023. július 20. 09:39
Kit érdekel? Győzött a Fradi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!