Mi folyik a Zeneakadémián? – A miniszter válaszol!

2024. március 14. 08:52

„Az egyetem oktatási, kutatási és nemzetközi teljesítménye siralmas” – szögezte le Csák János.

2024. március 14. 08:52
null

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

***

Csák János kulturális miniszter volt a Hír TV Napi Aktuális műsorának vendége, ahol a beszélgetés során többek között a Zeneakadémia ügye is szóba került.

A kulturális miniszter szerint a Zeneakadémia az egyetlen olyan magyar egyetem jelenleg, amellyel nehéz együttműködni, minden más egyetemmel – legyen az modell-váltott egyetem, egyházi- vagy magánegyetem – véleménye szerint kitűnő a kapcsolat.

Tavaly egy olyan folyamat játszódott le, 

ahol egy bezárkózó, kicsinyes, szűk látókörű vélemény alakult ki a Zeneakadémián belül. 

A rektorválasztás folyamatát megakasztották rágalmakkal és egyebekkel. Az a jelölt, aki versenyben maradt, nem tudott belépni. Most van egy átmeneti vezetés, egy olyan rektor, aki úgy tűnik, hogy nem tudja a Zeneakadémiát kordában tartani” – fogalmazott az ügy kapcsán Csák János.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint kifejtette: egy egyetemet a rektor vezeti, és a szenátus az a testület, aminek a rektor a szószólója, s mellette van egy kancellár, aki a gazdasági ügyekért felel, és az állam nevezi ki. „Kotán Attila kancellár az egyik legkitűnőbb szakember. Ami zajlik most a Zeneakadémián, az az, hogy a hallgatók a kancelláron kérnek számon dolgokat, ahelyett, hogy a rektoron kérnék számon az oktatás vagy a kutatás minőségét, a nemzetközi reputációt vagy épp a tanári jelenlétet. Pedig az egyetem gazdaságilag rendben van” – fogalmazott a miniszter, aki azt is megjegyezte, 

hogy a Zeneakadémiának 2022-höz képest 20%-kal nőtt meg a költségvetése.

Csák János kiemelte, hogy rengeteg levelet kap kívülről és az egyetemen belülről is, hogy „ez a hanyatlás nem hagyható”. Mint mondta: a magyar kormány tiszteletben tartja azt, hogy egy ilyen szenátus van az egyetemen, mint a jelenlegi, de akkor mutassák meg, hogy mit tudnak. Az azonban Csák János véleménye szerint teljes félreértés, hogy a Zeneakadémiának a szakmai, oktatási, tudományos és nemzetközi teljesítménye a kancelláron múlna.

Sajnos az egyetem oktatási, kutatási és nemzetközi teljesítménye siralmas”

– szögezte le.

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:22
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­­­g­ö­s­­ ­­­l­­á­n­­­y­­o­­k­­­ ­­­v­­­á­­­r­­­n­­a­­­k­­­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
KBA98
2024. március 14. 17:17
A dk-s népség megpróbál mindent meggátolni, ami Magyarországnak jó!
Bodzay
2024. március 14. 14:30
Az úgy kezdődött, hogy kiírtak egy pályázatot a rektori állásra. Aztán egy másikat. Aztán még ma sincs eredmény. A Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázata is érdekes olvasmány. Úgy általában érdekes, ami tavaly óta történik a kulturális területen. A médiában sok minden megkereshető. Érdemes latolgatni a kulisszák mögött történhetetteket is. Érdekesek az aktorok húzásai.
catalina11
2024. március 14. 11:04
Csák János kiemelte, hogy rengeteg levelet kap kívülről és az egyetemen belülről is, hogy „ez a hanyatlás nem hagyható”. Mint mondta: a magyar kormány tiszteletben tartja azt, hogy egy ilyen szenátus van az egyetemen, mint a jelenlegi, de akkor mutassák meg, hogy mit tudnak. Az azonban Csák János véleménye szerint teljes félreértés, hogy a Zeneakadémiának a szakmai, oktatási, tudományos és nemzetközi teljesítménye a kancelláron múlna. Sajnos az egyetem oktatási, kutatási és nemzetközi teljesítménye siralmas” Ascher Music!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!