Aláírják: épül a Nabucco

2009. július 03. 12:05

Július 13-án aláírják a Nabucco gázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást.

2009. július 03. 12:05

Július 13-án Ankarában írják alá a részes felek a Nabucco gázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást - közölte pénteken a Reutersszel telefonon a román gazdasági miniszter, török és uniós forrásokat megerősítve. Adriean Videanu elmondta: "Törökország 15 százalékos kérdését" is megoldották, de hozzátette, hogy nem tud részleteket. Törökország még június elején közölte: nem adta fel elképzeléseit arról, hogy a tervezett Nabucco gázvezetéken átmenő gáz 15 százalékát felhasználja, és erről júniusban tervez megállapodni az európai kormányokkal.

"Reálisan nézve júliusban aláírható a Nabucco-vezetékkel kapcsolatos kormányközi-megállapodás, mivel a dokumentumról szóló szakértői tárgyalások lényegében befejeződtek, és már csak a pontos szövegezés van hátra" - mondta Bayer Mihály, a vezeték nemzetközi koordinációját ellátó nagykövet az Országgyűlés Nabucco eseti bizottság ülésén június végén. A vezeték áthalad Magyarországon, de kikerüli Ukrajnát. Az alapforgatókönyv alapján 2011-ben 8 milliárd, 2020-ban 25,5 milliárd köbméter, míg a csúcs-forgatókönyv alapján 2011-ben 13 milliárd, 2020-ban pedig 31 milliárd köbméter földgázszállítási kapacitással fog működni a vezeték.

Július 13-án írják alá a Nabucco megállapodást (Hírszerző)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoli28
2009. július 03. 12:40
De honnan lesz bele gáz? Az oroszok addigra felvásárolják (ha eddig még nem tették meg) az összes szóba jöhető gázmezőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!