Olasz miniszterelnök: Az EU sikertörténet

2013. június 20. 13:47

Enrico Letta szerint Európáról és az euróról is mindig mindenki rosszat mond, pedig az EU sikertörténet.

2013. június 20. 13:47

Kormánya első ötven napjáról és az Európai Unió helyzetéről beszélt az olasz miniszterelnök Rómában csütörtökön a külföldi sajtó tudósítóinak. Enrico Letta szerint az általa április 28-tól vezetett római kormány stabil, „tele van pozitív energiával” és eddig „jól dolgozott”. A balközép Demokrata Párt (PD) politikusa hangsúlyozta, hogy a Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke elleni bírósági ítéletek nem befolyásolják a PD-PdL közötti kormánykoalíció sorsát.

Letta kormánya első számú célkitűzésének azt nevezte, hogy Olaszország megbízható országgá váljon az eddig az olaszok által megszokott „kiskapuk és kerülőutak” nélkül. Az optimistán nyilatkozó Letta szerint kormánya legalább másfél évig kitart, amíg megvalósítja a szükséges reformokat. „Ősszel nem lesznek előrehozott választások Itáliában” – hangsúlyozta.  

Az olasz miniszterelnök kitért az Európai Unióra is, amelyet – mint fogalmazott – „mindenki kritizál, Európáról és az euróról mindig mindenki rosszat mond, pedig sikertörténet”. Aktuális sikernek nevezte, hogy Lettország hamarosan csatlakozik az euróövezethez, Horvátország júliustól belép az Európai Unióba. Zágráb küszöbönálló EU-tagságát Letta Európa és Olaszország sikerének nevezte. Hozzátette, Olaszország azon dolgozik, hogy  Szerbia is tagállam legyen. Azt szeretném, ha Itália Európa legeurópaibb országa lenne – mondta Letta. 

Hangsúlyozta, hogy július közepén Londonban tárgyal és megpróbálja meggyőzni brit kollégáját, hogy közös érdek, hogy Nagy Britannia is az „európai hajó fedélzetén maradjon”. Hangoztatta továbbá: Ha a június végi EU-csúcs „üzenete gyenge, konkrétumok nélküli lesz”, a következő Európai Parlament „az európai történet leginkább Európa-ellenes parlamentje lesz”, tele az EU-ellenes és euroszkeptikus pártok képviselőivel. 

Letta az olasz külpolitika kiemelt feladataként a földközi-tengeri államokkal való kapcsolatok megerősítését és Líbia stabilizálását jelölte meg.  Elmondta, hogy első, Európán kívüli külföldi útjára júliusban Izraelbe és a palesztin területekre utazik.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustármag
2013. június 20. 16:25
valószinűleg
mustármag
2013. június 20. 16:25
Neki, valószinűszeg.
kamasuka
2013. június 20. 14:59
Különösen ha az IMF irányíthatja az országot, mi?
Locassen
2013. június 20. 14:51
Az, hogyne. Tündérmese. Jövőre még meválasztják a luxemburgi sárkányasszonyt EB-elnöknek, az lesz még a nagy kaland:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!