Írországban megszavazták a melegházasságot

2015. május 23. 18:58

A szavazók több mint 60 százaléka szavazott Írországban a melegházasság engedélyezése mellett, így az országban hamarosan egy alkotmánymódosítással engedélyezni fogják az egyneműek házasságát. Írország az első állam, ahol népszavazással döntöttek a melegházasság engedélyezéséről.

2015. május 23. 18:58

A pénteki népszavazáson Írországban megszavazták a melegházasságot. A mélyen katolikus ország az utolsó nyugat-európai állam volt, ahol 1993-ban dekriminalizálták a homoszexuális kapcsolatot. Az országban 1995-ig még a válás sem volt engedélyezett. 20 évvel ezelőtt a válás engedélyezéséről ugyanúgy egy népszavazás döntött, mint ahogy most az egyneműek házasságának engedélyezéséről. Ezzel Írország a 19. állam lesz a világon, ahol engedélyezik a homoszexuálisok házasságát, és az első, ahol erről népszavazás döntött.

A népszavazáson előzetesen is az igenek győzelmére lehetett számítani,mivel az Ipsos MRBI felmérése alapján a 6,3 milliós szigetországban a lakosság 74 százaléka ért egyet az azonos neműek házasságának engedélyezésével. Bár a hivatalos adatok mindegyike még nem érkezett meg, az már látható, hogy a szavazáson az igenek végül a szavazatok több mint 60 százalékát kapták meg, de volt olyan körzet, ahol a szavazók 74,9 százaléka tette le a voksát a melegházasság mellett. A népszavazáson a 43 körzet közül egy volt, ahol a nem győzött, azonban az igenek ott is megszerezték a szavazatok 48,6 százalékát. A pénteki szavazáson meglehetősen magas, 60 százalékos volt a részvételi arány.

A szavazáson az írek alkotmánymódosításról szavaztak, amely alapján az ír alkotmány 42. cikkelye így fog kezdődni a jövőben: „a házasság a jog szerint két ember között köthető, tekintet nélkül a nemükre.” Az Irish Times szerint az alkotmánymódosítást júliusban fogadhatják el, és augusztusban, vagy szeptemberben léphet majd életbe. Az első azonos neműek közötti esküvőre karácsonykor számítanak. A törvénymódosítás és a döntés a polgári házasságkötésről szól, a templomokban továbbra sem lesznek esküvők azonos neműek között.

Az 1993-as igazságügyi miniszter, Máire Geoghegan-Quinn, akinek része volt abban, hogy a homoszexualitás már 22 éve nem számít bűncselekménynek a szigetországban az állami RTE médiavállalatnak elmondta: ez egy hosszú út vége, és a döntés azt mutatja, hogy Írország nagykorúvá vált.

A népszavazást eredetileg a Munkáspárt kezdeményezte már a 2011-es parlamenti választási kampányában. A párt akkori vezetője Eamon Gilmore azt mondta: ez a népszavazás „egy olyan pillanat, amikor az ír nép megmutatta a tisztesség és a nagylelkűségét”.

Az ország miniszterelnöke, Enda Kenny a népszavazás előtt az igenek mellett kampányolt. Kenny a szavazatok számlása előtt azt mondta, hogy jó esély van az igenek győzelmére. Szerinte az ír emberek úttörő szerepet vállalnak a melegházasság engedélyezésével, és fontos üzenetet küldenek a világnak.

Összesen 444 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Várkert bazár
2015. május 24. 20:47
foton [Hozzászóló kiszűrése] 2015. május 24. 20:41 Ezt a bazárt be kellene zárni. Aztán felkötni. DemokratiKUSSSSSSSSSSSSS eurojoooopeeer megnyilvánuéás:)
Várkert bazár
2015. május 24. 20:46
foton [Hozzászóló kiszűrése] 2015. május 24. 20:41 Ezt a bazárt be kellene zárni. Aztán felkötni. Milyen demokratiKUSSSSSSS vagy:) Honnan irkálsz? Az iszlám államtól?:) Ti inkább lefejeztek, meg felgyujtotok keresztényeket
Várkert bazár
2015. május 24. 20:44
foton [Hozzászóló kiszűrése] 2015. május 24. 20:41 Ezt a bazárt be kellene zárni. Aztán felkötni. Apád Munkásőr volt, nagyapád ÁVÓ-s magyargyilkos, te meg fideszes kommunista lettél?:)
Várkert bazár
2015. május 24. 20:43
„Férfiúval ne hálj úgy, a mint asszonnyal hálnak; utálatosság az.” (Mózes III. könyve 18:22). „És ha valaki férfival hál, úgy a mint asszonnyal hálnak: útálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak, vérök rajtok.” (Mózes III. könyve 20:13).4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!