Esküt tett az új lengyel kormány

2015. november 16. 14:20

Letette a hivatali esküt az októberi választásokat megnyerő Jog és Igazságosság kormánya, melynek élén a pénteken kormányfőnek jelölt Beata Szydło áll. Az új kormány megemlékezett a párizsi merényletek áldozatairól. Az államfő kiemelte: a franciaországi események miatt Európának szüksége van rá, hogy gyorsan kialakuljon a stabil és működőképes új lengyel kormány.

2015. november 16. 14:20

Letette a hivatali esküt hétfőn  Lengyelország új kormánya. A Jog és Igazságosság kormánya, azaz a Pis az októberi választásokon aratott győzelem után önállóan alakíthat kormányt, melynek élén a pénteken kormányfőnek jelölt Beata Szydło áll.

Az új kormány tagjai az eskütétel előtt megkoszorúzták 2010-es szmolenszki légikatasztrófában elhunyt lengyel elnök, korábbi PiS vezető, Lech Kaczyński emlékművét, majd a párizsi merényletek áldozataira emlékeztek.

Andrzej Duda államfő az eskütétel utáni beszédében elmondta: a franciaországi terrortámadás miatt is fontos Európának, hogy Lengyelországban gyorsan kialakuljon egy szilárd, működőképes kormány.  „Lengyelországnak erős államnak kell lennie, amely képes lesz a gyengéknek segíteni, és amelynek az erősektől nem kell tartania” - mondta, kiemelve ezzel a lengyel hadsereg megerősítésének fontosságát, és utalva az új lengyel kormány gazdasági programjára is.

Az új külügyminiszter a határvédelem fontosságáról beszélt

A kormány tagjai az eskütétel előtt állást foglaltak a párizsi merényletek miatt aktuálissá vált kérdésekben. Witold Waszczykowski külügyminiszter a migrációs válság biztonságpolitikai szempontjaira helyezte a hangsúlyt, kiemelte az Unió külső határvédelmének fontosságát. Konrad Szymański, az EU-ügyekért felelős miniszter elmondta: Lengyelország a menekültelosztási mechanizmusok újragondolását fogja szorgalmazni, mivel a párt szerint ezek előtérbe helyezése a válság kiváltó okainak kezelése helyett kezdettől fogva téves” volt. A PiS szerint a következő hetek prioritása a gazdasági program elindítása.

A kijelölt kormányfő várhatóan szerdán mond programbeszédet a parlament alsóházában, a szejmben, mely ezt követően bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. A kormány elfogadásához vagy elvetéséhez abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére van szükség.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mohamed Vlagyimirovics Bronstejn
2015. november 16. 18:15
Sok sikert nekik.
Akitlosz
2015. november 16. 18:06
26 fős kormány. Sok.
Energetikus
2015. november 16. 16:33
sok sikert a lengyel kormánynak ... - legyen hasznára a lengyel népnek ...
Mindjárt
2015. november 16. 16:24
Lengyelek a barátaink. Soha se szabad megengedni, hogy a lengyel-magyar barátságot csorba érje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!