CDU: A menekülteknek meg kell tanulniuk németül

2015. december 15. 18:25

A német kereszténydemokraták karlsruhei kongresszusa nyilatkozatot fogadott el, mely szerint a menekülteknek meg kell tanulniuk németül és igazodniuk kell a társadalmi együttélés németországi szabályaihoz, így tudomásul kell venniük, hogy a nők, a homoszexuálisok és a más vallásúak diszkriminálása vallási előírásokra hivatkozva elfogadhatatlan. Merkel alig engedett belső ellenzékének.

2015. december 15. 18:25

„A német Kereszténydemokrata Unió nemcsak megfogalmazza az emberek aggodalmait, hanem válaszokat is ad, megmutatja az utat a megoldás felé, erről szólt a párt karlsruhei kongresszusa, amely mindannyiunknak jót tett” – mondta kedden Angela Merkel pártelnök-kancellár a kongresszust záró beszédében. Angela Merkel kiemelte, hogy a kongresszuson sikerült közös álláspontra jutni a menekülés és a beilleszkedés, a terrorizmus elleni harc és a belbiztonság kérdéseiben. A Karlsruhéban kijelölt úton haladva Németország a saját érdekét szolgálja, és egyben segíti az Európai Uniót, hogy megadja mindazt a hozzájárulást a közös ügyek megoldásához, amelyet meg kell adnia, mondta Merkel.

Merkel legyűrte belső ellenzékét

A küldöttek a kétnapos kongresszuson csaknem 100 százalékos többséggel határozatot hoztak a párt menekültpolitikájáról. A Karlsruhei nyilatkozat a terrorról és a biztonságról, a menekülésről és az integrációról című határozatban nem szerepelnek a kancellárt bíráló CDU-s politikusok fő követelései, a befogadható menekültek száma felső határának bevezetése és a biztonságos országokból érkező menedékkérők visszautasítása a határon. Cserébe Angela Merkel beleegyezett, hogy a dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a párt az ország túlterheltségének elkerülése céljából törekszik a menedékkérők számának érezhető csökkentésére, és szerepel az a kitétel, hogy a szeptemberben visszaállított határellenőrzést adott esetben intenzívebbé lehet tenni.

A pártelnök-kancellár a kongresszusi zárszó után újságíróknak nyilatkozva örvendetesnek nevezte a kongresszustól kapott támogatást. A befogadható menekültek felső határának kijelöléséről azt mondta, hogy az egyoldalú és túlságosan statikus intézkedés lenne, miközben egy dinamikus folyamatról van szó, amelyet sok szereplő együttműködésével lehet irányítani. A csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóról, amelynek középpontjában a menekültválság áll, azt mondta, hogy előrelépést vár, de nem számít áttörésre. A CDU a Karlsruhei nyilatkozatban a terrorizmussal kapcsolatban mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy a németek nem engedhetnek a terroristáknak, nem változtathatják meg életmódjukat és ragaszkodniuk kell értékeikhez, a terrorizmust és a menekültek ügyét pedig nem szabad összemosni.

Elveik vannak, több is

A Németországba belépő menedékkérők számát elsősorban a migrációs folyamatok rendezetté tételével lehet csökkenteni, ami az uniós külső határok védelmét és az embercsempészet felszámolását jelenti. A második fő elv a migráció irányítása, ami az elutasított menedékkérők gyors hazatelepítését és a védelemre szoruló kérelmezők méltányos európai elosztását jelenti. A párt felszólította az Európai Bizottságot, hogy a korábbi döntések alapján gondoskodjon a 160 ezer menekült tagállamok közötti elosztásáról, ami az első lépés a terhek tartós, méltányos és igazságos elosztása felé.

A harmadik fő elv a küzdelem a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért a menekültek származási országában és a tranzitországokban. A kongresszusi határozatban az integrációról egyebek mellett szerepel, hogy mindazoknak, akik védelmet kapnak Németországtól jó szomszéddá és polgárrá kell válniuk, és törvénybe kell foglalni a menekültek beilleszkedési kötelezettségét. A jogszabályban rögzíteni kell a menekültek és az őket befogadó állam jogait és kötelezettségeit, és szankciókkal kell sújtani mindazokat, akik megtagadják a beilleszkedést. A CDU határozatában hangsúlyozza, hogy a menekülteknek meg kell tanulniuk németül és igazodniuk kell a társadalmi együttélés németországi szabályaihoz. Így tudomásul kell venniük, hogy a nők, a homoszexuálisok és a más vallásúak diszkriminálása vallási előírásokra hivatkozva elfogadhatatlan.

Nem lesz burkatörvény

„Ezért nemcsak elmagyarázzuk alkotmányos rendünket és értékrendünket, hanem ragaszkodunk betartásához és tiszteletéhez” – áll a dokumentumban. Azt is kiemelték, hogy a CDU elutasítja a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését. Ez csak politikai állásfoglalást jelent, törvényt nem alkotnak róla.

A küldöttek a menekültügy mellett egy sor további kérdésben is rögzítették a párt álláspontját, például határozatot hoztak arról, hogy a 2017-es országos parlamenti (Bundestag-) választás után törvényt kell alkotni a bevándorlásról. A jogszabályban a bevándorlásra vonatkozó eddigi előírásokat kell egységbe foglalni. Határozatot hoztak a muzulmán vallás szerepéről is, kiemelve, hogy a mintegy 4 milliós vallási közösség társadalom szerves részét alkotja, és az országban csak egy olyan iszlám kultúrának van helye, amely tiszteletben tartja a szabadság és a demokrácia értékeit.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2016. február 24. 17:44
"a menekülteknek meg kell tanulniuk németül és igazodniuk kell a társadalmi együttélés németországi szabályaihoz, így tudomásul kell venniük, hogy a nők, a homoszexuálisok és a más vallásúak diszkriminálása vallási előírásokra hivatkozva elfogadhatatlan" Ezzel az erővel megkérhetnék az oroszlánokat is, hogy legyenek oly jók és térjenek át a vegetáriánus étrendre. Tíz év múlva lehet, hogy több vega oroszlán legelné a füvet a szavannákon, mint ahány muzulmán megtanul addigra németül és betartja a német társadalmi együttélés szabályait. Kezdetnek ajánlanám a muzulmán családok (a németeknél oly divatos) nudista strandra való szoktatását.
balbako_
2016. január 31. 08:01
Röhej, hogy ez egyáltalán csak most merül fel milliós tömeg után. Csakhogy évekbe telik és addig zabáltatni munka nélkül. Baromi jó üzlet!
Vidėken újrakezdő
2015. december 23. 20:37
Hol vásárolunk mi olcsóbban?
választópolgár
2015. december 23. 20:37
Egy illúzióval kevesebb németek. tetszettek volna más pártot választani. Nem sok idejük van már változtatni. Mire a homlokukra csapnak kisebbségbe lesznek a saját hazájukban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!