Migrációról oktatnak az iskolákban

2016. január 19. 16:29

Az Artemisszió Alapítvány közösségi finanszírozással megvalósuló programjában a migráció témája iránt érzékenyítik az általános és középiskolás korú gyerekeket és fiatalokat. A foglalkozások során a diákoknak lehetőségük van arra, hogy egy menekült személyes történetén keresztül tapasztalják meg a beleélés képességét, valamint felszínre hozzák és tudatosítsák előítéleteiket.

2016. január 19. 16:29

Az Artemisszió Alapítvány tavaly november végén közösségi finanszírozási kampányt indított, hogy általános iskolásoknak tudjon foglalkozásokat tartani a migráció témakörében. A foglalkozáshoz szükséges 400 ezer forint két hónap alatt össze is gyűlt, ráadásul több iskolából is jelezték az igényt a program iránt.

Az alapítvány által kidolgozott program során a diákoknak lehetőségük van arra, hogy egy menekült személyes történetén keresztül tapasztalják meg a beleélés képességét, valamint felszínre hozzák és tudatosítsák előítéleteiket. Emellett a foglalkozások során az aktuális helyzetre is reflektálnak és felmérik, hogy a résztvevők mit tudnak és gondolnak a menekültválságról, találkoztak-e a menedékkérőkkel, vannak-e félelmeik, valamint, hogy ezek mennyire megalapozottak. A foglalkozásokat migráns és magyar önkéntesek tartják, akik a foglalkozás előtt egy háromnapos képzésen vesznek részt.

A program során 2016 első felében az önkéntesek 15 iskolába látogatnak el, hogy egy nemformális oktatási program keretein belül beszélgessenek, vitatkozzanak a migrációval kapcsolatos kérdésekről a gyerekekkel. Az alapítvány kiemeli: nem kész válaszokat szeretnének adni a gyerekeknek, hanem együtt gondolkodásra és együttérzésre késztetnék őket, hogy kialakíthassák a saját véleményüket és ne fogadják el feltétlenül azt, amit a médiában hallanak a témáról. Az Artemisszó tervezi: a támogatás kérést tovább folytatják azért, hogy még több iskolában tudják migráns érzékenyítő programjukat megvalósítani.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. február 20. 08:36
Bizony! A "fejlettek" még leveleket is íratnak a magyar kormányfőnek! (Maga mindent beszop?)
balbako_
2016. február 02. 21:44
Ez politika. Márpedig a politikát az iskolából ki kell tiltani, főleg a Soros-féle hazaáruló gittegyleteket!
Arivistus
2016. január 21. 18:38
Én is szeretnék iskolai foglalkozásokat migrációról. Nevezetesen olyanokat mint pl a migrációnak és a Habsburg uralom alatti tömeges betelepítéseknek milyen szerepe volt trianon létrejöttében? Vagy: Vajon van-e összefüggés a kölni események és a migráció között? Migráció és No-go zónák kialakulása. stb... Ha valaki ilyen jellegű felvilágosító munkát kíván végrehajtani azt én is közösségileg finanszíroznám.
néhai Ch.Pilot
2016. január 21. 18:36
Felhívom a Társaság A Szabadságjogokért egyesületet, hogy egy a gyermekek lelkiismereti szabadságát súlyosan korlátozó esemény készül. Azonnal tiltakozzanak, mint a zákányi óvodások esetében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!