The Guardian: Az EB novemberre megszüntetné a határellenőrzéseket a schengeni övezetben

2016. március 02. 12:57

Birtokába jutott a The Guardian lapnak egy Európai Bizottságtól kiszivárgott tervezet, amelyben az intézmény felszólítja a tagállamokat, hogy legkésőbb novemberig szüntessék meg a határellenőrzéseket a schengeni övezeten belül. A Bizottság szerint csak így lehet megmenteni az útlevél-mentes zónát a teljes összeomlástól.

2016. március 02. 12:57

A The Guardian arról tudósít, hogy az Európai Bizottság pénteken kiadni tervezett közleményében felszólítja a schengeni övezet tagjait, hogy amint lehet, de legkésőbb 2016 novemberéig szüntessék be a határellenőrzést az övezeten belül. A határellenőrzés ugyanis amellett, hogy a szabad mozgást korlátozza, káros a gazdaságra és a turizmusra; a jelenlegi helyzet pedig az útlevél-mentes övezet összeomlásával fenyeget.

Ezek az ellenőrzések „megkérdőjelezik a szabad mozgás megvalósulását a schengeni övezetben. Itt az ideje, hogy a tagállamok összetartsanak a közös érdek mentén, hogy megvédhessék az unió egyik fő célkitűzését”.  

Bizottság: Ha Görögország nem védi a határait, eltávolítjuk

A tervezet ezentúl kitér arra is, hogy a schengeni övezet külső határait a mostaninál szigorúbban kell védeni. A Bizottság továbbá ismételten azzal fenyegeti Görögországot, hogy ha májusig nem fejleszti megfelelő minőségűre a határok védelmét, akkor el lesz távolítva a schengeni övezetből.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haka Pc
2016. március 03. 11:42
Mármint, a görög részét a cikknek.
Haka Pc
2016. március 03. 11:42
Ezt nem egy éve kellett volna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!