Szakértő: Időseket és gyerekeket is toboroz az Iszlám Állam

2016. május 06. 10:25

Gyengül az Iszlám Állam Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint. Ez abból is látszik, hogy a terrorszervezethez nagyságrendekkel kevesebb európai csatlakozott az elmúlt hónapokban, ezért kénytelen az idősek és a gyerekek körére is kiterjeszteni a toborzási tevékenységét.

2016. május 06. 10:25

Az elmúlt hónapokban a korábbiaknál nagyságrendekkel kevesebb európai csatlakozott az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez, emiatt és más tényezők miatt az minden kétséget kizáróan gyengül – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A szakértő elmondása szerint emiatt kényszerül arra a terrorszervezet, hogy idősek és gyerekek közül is toborozzon. Ez ugyanakkor veszélyesebbé is teszi az IÁ-t, mert mostantól olyan rétegekre is oda kell figyelni, akikre eddig nem kellett, emellett egy gyermekkel szembeni fellépéskor erősebb gátlások léphetnek fel.

Katonailag a szövetségesek azt a stratégiát követik, hogy bombázásokkal tervezik annyira meggyengíteni a szervezet ellenállóképességét, hogy a helyi szövetséges erők képesek legyenek elfoglalni a területet. Ez a stratégia Irakban eredményes, Szíriában azonban a szíriai kormány és az oroszok még mindig inkább a szíriai mérsékelt ellenzéket támadják, mintsem az IÁ-t – mondta Gyarmati István.

Hozzátette: a célban ugyan mindenki egyetért, csakhogy az orosz taktika szerint meg kell erősíteni a szír államot, majd az maga visszafoglalja a területeket. Ebben van logika, csak az a kérdés, hogy milyen áron – jegyezte meg.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lotti
2016. május 06. 11:42
Elég egyszerűnek tűnik a képlet: -az oroszok Aszadot akarják megmenteni, mellékesen nem jön nekik rosszul, hogy a szír menekülők Európát bomlasztják. -Az amcsik Aszadtól szabadulnának, ennek érdekében az általuk támogatott, eufemizmussal "mérsékelt"-nek címkézett ellenzéket óvnák. Eközben ők sem bánják,ha Európának kell bajlódnia az általuk gerjesztett háború menekültjeivel. -A törökök kesztyűs kézzel bánnak az IS-el, mert utóbbiak a törökök fő ellenségeit a kurdokat is gyengíthetik. -Izrael meg elégedetten figyelhet egy olyan konfliktust, ami nem őt fenyegeti, de minden ellenséges szomszédot gyengít.
Orange79
2016. május 06. 11:03
Bevetik a Volksturmot..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!