Nem lehet anya a nővé operált, mesterségesen megtermékenyített férfi

2018. január 04. 12:07

Létfontosságú kérdésekben határozott a német bíróság.

2018. január 04. 12:07

Nem lehet anyaként bejegyezni azt a transznemű nőt, akinek a még férfiként lefagyasztott spermájával megtermékenyített petesejtből született később gyermeke – döntött csütörtökön a német legfelsőbb bíróság Karlsruhében.

A transznemű felperes 2012-ben operáltatta magát nővé, élettársa pedig három évvel később hozta világra gyermeküket, miután a még férfiként lefagyasztott spermával megtermékenyített petesejtet beültették a méhébe. A hatóságok viszont elutasították, hogy a nővé operált korábbi spermadonort a gyerek anyjaként jegyezzék be, ezért a nő perre ment, amelyet viszont elvesztett, s ezt most a legfelsőbb bíróság is megerősítette.

„Nem sérti a transznemű személy alapvető jogait, ha a családjogi törvény értelmében a születési neme alapján őt megillető szülőként jegyzik be a fogantatásban játszott szerepe szerint” – állapította meg csütörtöki ítéletében a Karlsruhében működő legfelső német bírói testület.

(MTI)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2018. január 05. 19:45
Hihihi...! Változnak az idők. Én még azt tanultam, hogy "Mater certa, pater semper incertus." (Az anya biztos, az apa mindig bizonytalan). Egyébként milyen jó egy ilyen család gyermekének lenni, bár gondolom, a gyermek kicsit zavarban lesz, amikor ki az apád kisfiam kérdésre úgy kell válaszoljon, a most néni egykoron férfi anyám az apám....
fogas paduc
2018. január 05. 08:48
Igenis a nőknek is joguk van nemzeni! Hogy nem tudnak, az egy dolog, de joguk van hozzá! ld Brian élete idevonatkozó jelenetét. Mondjuk a férfiak menstruálási jogáért eleddig nem sok jogvédő indult harcba, de eljő az idő, amikor azt is kötelezővé teszik.
hátakkor
2018. január 05. 06:52
Régi szép idők, amikor legkésőbb a születés pillanatában tudták meg a gyerek nemét és azt is, hogy ki az anyja..
balsors
2018. január 04. 17:25
Kellenek ide a szír agysebészek, nagy a baj!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!