ENSZ-főtitkár: A világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért

2018. december 03. 14:12

A világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért, a párizsi klímaegyezményt meg kell valósítani – hangsúlyozta António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn Katowicében.

2018. december 03. 14:12

A világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért, a párizsi klímaegyezményt meg kell valósítani – hangsúlyozta António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn a lengyelországi Katowicében, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. éves ülésének (COP24) hivatalos megnyitóján.

„Továbbra is túl keveset teszünk, túl lassan cselekszünk, hogy megállítsuk a klímaváltozást" – jelentette ki Guterres. A főtitkár szorgalmazta a párizsi klímaegyezmény megvalósítását, egyebek közt azzal érvelve, hogy az ENSZ tagállamai közös felelősséget viselnek a „globális klímakáosz" elhárításáért, a Párizsban felvázolt pénzügyi vállalások megerősítéséért, a legsérülékenyebb nemzetek megsegítéséért.

Rámutatott: az üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatosan növekszik, az utóbbi 20 évet a történelemben a legmelegebbnek minősítette, és utalt azokra az előjelzésekre, melyek szerint 2030-ig világviszonylatban 1,5 fokkal nő az átlagos hőmérséklet, ami – mint mondta – drámai hatással lesz a növény- és az állatvilágra. 

Az ENSZ főtitkára célul tűzte ki, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra világszerte 45 százalékkal csökkenjen 2010-hez képest, 2050-re pedig „nettó nullával" legyen egyenértékű. A megújuló forrásokból 2050-ig világviszonylatban az energia kétharmadát kell biztosítani, a szénalapú energia pedig kevesebb mint 7 százalékot adjon, miközben jelenleg az áramfogyasztás mintegy egyharmadát teszi ki – sorolta az ENSZ-főtitkár.

Véleménye szerint ki kell iktatni a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, ezzel szemben be kell fektetni a „száz százalékosan tiszta" energiaforrásokba. Ha nem sikerül csökkenteni a üvegházhatású gázok kibocsátását, „elolvad az Antarktisz és az Északi-sarkvidék, mindenhol megemelkedik a vizek szintje, még jobban romlik a levegő, csökken az élelmiszermennyiség, és még jobban megnövekszik természeti katasztrófák száma" – figyelmeztetett.

A katowicei csúcstalálkozó december 14-ig tart. Az itt részletezendő párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. 

Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok, többek között a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére, illetve megkötésére és környezetbarát felhasználására.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2018. december 04. 12:30
Mennyivel hitelesebb lehetne ez a klímavédö csúcstalálkozó, ha a résztvevök repülögép és autó helyett vitorláshajóval és kerékpárral utaztak volna a csúcstalálkozóra. Megjegyzem a hely kiválasztása ideális: Katto-vicc!!! (Nomen est Omen!)
Megtalálta
2018. december 03. 15:45
Az egész klímamentés egy nagy katyvasz. Nem tudjátk megnevezni a fő okéát a klímaváltozásnak. Régebben a szénhidrogén energiahordozók használata volt a fő ok, de aztán bejött a metán, meg a szarvasmarhák, ma meg már kiigazodni sem lehet, hogy épp mi az oka, és mit kéne tenni. Ez nem tudomány, ez ideológia ebben a formában. Amíg nem mérhető, modellezhető a klímaváltozás, addig tenni sem nagyon tudunk ellene. Persze ha már tudjuk az okát, akkor sem biztos, hogy tudunk tenni ellene, de így aztán pláne nem.
Rasdi
2018. december 03. 15:45
Tessék már eldönteni, hogy a "fenntartható fejlődés" a szent GDP folyamatos, minél lendületesebb növelése vagy a klímaváltozás megakadályozása a fontosabb. Most Karácsonykor is az adventi vásárok forgataga és a kapcsolódó fogyasztás, párosulva a kapcsolódó energiafogyasztással, vagy a családok békéje, elmélyülés volna a fontosabb? Ez a két irány antagonisztikus ellenmondásban van egymással.
balbako_
2018. december 03. 14:48
Akkor miért nem ezzel foglalkozik az ENSZ miért a migráció emberi joggá válásán fáradozik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!