Szakértő: határozottabb Európa-politika várható Lengyelországban

2019. október 14. 10:21

Kiss Gy. Csaba kiemelte, hogy a lengyel társadalom jobban él, a régióban Lengyelország lépett előre a leginkább a polgárosodás terén.

2019. október 14. 10:21

Lengyelországban a hagyományosan szoros amerikai kapcsolatok mellett határozottabb Európa-politika, az európai ügyekben való nagyobb részvétel várható a következő kormánytól – mondta Kiss Gy. Csaba történész a lengyel parlamenti választásokkal kapcsolatban az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.

Kiss Gy. Csaba kiemelte: a lengyel társadalom jobban él, a régióban Lengyelország lépett előre a leginkább a polgárosodás terén.

Hozzátette, a várhatóan újra kormányt alakító jelenlegi lengyel kormánypárt határozottan korrupcióellenes, tavaly például az alsóház elnökének le kellett mondania azért, mert a családjával állami gépen repült.

A vasárnapi parlamenti választásokon Lengyelországban a szavazatok 72 százalékának feldolgozottsága szerint a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt 45,8 százalékot szerzett és várhatóan egyedül kormányt alakíthat.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Koalíció (KO) 25,5 százalékon, a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD) és kisebb balliberális tömörülésekből álló baloldali szövetség 11,9 százalékon áll, a Lengyel Parasztpártra (PSL) és az azzal közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre a szavazók 9 százaléka voksolt.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!