Macron a migrációra koncentrálna: újra terítéken a kvóták

2020. január 02. 15:08

Clément Beaune, a francia elnök európai ügyekkel foglalkozó tanácsadója a Politico-nak vázolta, milyen jövőt képzel el Emmanuel Macron az EU számára. A tanácsadó a legfontosabb megoldandó kérdésként a migrációt nevezte meg, ahol ad hoc jellegű megoldások helyett automatikus elosztási mechanizmust szeretne a francia elnök. De a tervek között szerepel közös európai hadsereg felállítása, vagy akár európai szintű segélyezési rendszer kiépítése is.

2020. január 02. 15:08
null

A Politico európai portálja még december közepén készített interjút Clément Beaune-nel, Emmanuel Macron elnök európai ügyekért felelős tanácsadójával. Beaune igencsak ambiciózus terveket vázolt fel, amelyek számos ponton átszabnák az EU ma ismert arculatát. Ha Macron valóban a tervek megvalósításába kezd, akkor egyértelműen ő válna az EU vezető politikusává, háttérbe szorítva a ma még fennálló német dominanciát. Ennek már korábban is voltak látható jelei. Kérdés azonban, hogy a belpolitikai gondokkal küzdő francia elnök vajon képes lesz-e hatékony külpolitikát folytatni stabil hátország nélkül.

Migráció – automatikus elosztási mechanizmus

Marcon – Beaune tolmácsolásában – a migrációt tartja a kontinens legnagyobb kihívásának s egyben a jelenlegi EU-s működés legnagyobb csődjének. A tanácsadó szerint tehetetlenség és döntésképtelenség jellemzi az Unió politikai vezetését, amely öt év alatt sem volt képes valódi megoldást találni a migráció okozta kihívásokra. Ennek ellenére Macron megoldási javaslata sem újszerű: rendszerszerűbbé akarja a tengerről kimentett migránsok tagállamok közötti elosztását – ez utóbbi mozzanat pedig joggal juttatja a sokat vitatott kvótákat az EU-s polgárok eszébe. 

Több pénzt az embereknek!

Beaune arra is kitért, hogy a francia elnök jelentős változásokat szeretne elérni a közös piac működésében is, a piaci működést közös szociális keretrendszerrel egészítené ki. Ennek két pillére az a közös EU-s munkanélküli segély és európai minimálbér lenne. Mindemellett Marcron harcolna a környezetért is, ezért tervei között szerepel a "karbonsemleges Európa" megvalósítása is. 

Hatalmi politika

Beaune – s így Macron – szerint az EU egyik legnagyobb problémája, hogy nem képes globális hatalomként megjelenni, amit a francia elnök európai hadsereg felállításával orvosolna. Beaune megjegyezte, az európai államok jellemzően ódzkodnak a hatalmi politizálástól és általában a haderőfejlesztéstől, hiszen a kontinens történelme során az ilyen irányú törekvések gyakran vezettek kontinensen belüli véres konfliktushoz. A franciák szerint azonban érdemi hadsereg nélkül az EU-ra a folyamatos globális eljelentéktelenedés áll. 

Hosszú távú terv, amit nem esznek olyan forrón

A tanácsadó szerint mindezen célok megvalósítása több éves folyamat, s Macron már 2020-ban szeretné elkezdeni azok megvalósítását. Ennek azonban több akadálya is lehet. Egyrészt maga Beaune is kitér rá, hogy Macron elnök terveinek egy része kifejezett ellenállásba ütközhet a többi EU-s tagállam körében. Az egyes javaslatokat szinte biztosan elutasítja valamelyik tagállam, illetve Németország biztosan nem nézi tétlenül a dominanciavesztést. Másrészt – erre persze Beaune nem tér ki – a belpolitikai zavargásokkal folyamatosan küzdő Macron számára az európai politizálás egyfajta menekülőutat jelent, ahol sikereket érhet el, azonban stabil hátország nélkül az esélyei biztosan romlanak. 
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2020. január 28. 13:02
Püföld csak, Manu, táltos paripa az, akárki meglássa.
toef36
2020. január 21. 01:37
Macron Úr, Önök már régen lekésték a reggeli gyorsvonatot... A vonat már elment, csak loholni lehet utána... Legalább 10-szer jártam Franciaországban - Párizsban, Nantes-ban,Rennes-ben, Strassburgban, sőt Caen-ben is... Önök elszívták gyarmataikról az értelmes, művelt réteget, most jönnek a kevésbé műveltek, mert jobban akarnak élni...
zseboszkiraly
2020. január 21. 01:37
Remélem jó példával jársz elől: Vagy befogadsz egy afgánt, bangladesit, kurdot , vagy jótékonyan fedezed az eltartásukat "európai színvonalon" nem ázsiain. AZ ÉN PÉNZEMEN NEM FOGNAK CSAK A BALOLDALNAK SZAVAZÓBÁZIST JELENTŐ potyautasok élősködni.
Dorset Naga
2020. január 21. 01:36
Hülyeség. Megvalósíthatatlan agymenés. A bánatnak kepeszt, bukik. Odahaza tegyen rendet, de ahhoz is hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!