Bekeményítenek az orosz muszlimok

2020. november 11. 11:57

Moszkva Európa legnagyobb muszlim lakosságú városa, a muzulmán népesség aránya pedig 15 éven belül 30 százalék lehet.

2020. november 11. 11:57

Tavaly még a többnejűség bevezetését szorgalmazta a moszkvai főmufti, míg most a vegyes házasságoktól tiltotta el a muszlimokat az ország muzulmán vallástudósainak tanácsa, írja a Moszkva tér híroldal.

Moszkva Európa legnagyobb muszlim lakosságú városa, a muzulmán népesség aránya pedig 15 éven belül 30 százalék lehet. Mit kezdhet Oroszország az egész világon radikalizálódó iszlámmal?

Immár jó évtizede meredeken csökken a terrorcselekmények száma Oroszországban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az országot ne érintené a radikális iszlám világszerte tapasztalható térhódítása. Oroszországban elsősorban a Közép-Ázsiából érkező több millió vendégmunkás körében és a Kaukázusban ütötte fel a fejét ez a jelenség. Nem véletlen tehát, hogy a szíriai orosz szerepvállalás egyik célja az volt, hogy ne otthon, hanem ezer kilométerre az ország határaitól vívja meg Moszkva a harcát az iszlám terrorizmussal. Oroszországban ugyanis végzetes lenne a vallások, civilizációk háborúja, hiszen Moszkva sem a közel-keleti érdekei, sem saját nemzetbiztonsága miatt nem teheti meg, hogy szemben álljon az iszlám híveivel.

Mindezek fényében érdekesek az olyan törekvések, amelyek akarva-akaratlanul éket verhetnek a civilizációk közé. Ilyen volt tavaly Ildar Aljautdinov moszkvai mufti kijelentése, miszerint a poligámia engedélyezése szükségszerű, és különösen a muszlim vallásúak esetében. De legalább ilyen veszélyes az a most nyilvánosságra került nyári döntés, miszerint az Ulémák Tanácsa megtiltotta a muzulmán férfiak számára a konfessziók közötti házasságot.

Mint az muzulmán vallástudósainak tanácsának határozata fogalmaz, a „könyv népeire”, vagyis a zsidókra és a keresztényekre is vonatkozó tilalom alóli kivételre csak egyedi esetekben adhat külön engedélyt a helyi mufti. Keresztény jövendőbeli esetében a jóváhagyás csak akkor lehetséges, ha a reménybeli házastárs Jézust Mohameddel egyenrangú isteni küldöttnek fogadja el, és ha követi a Korán előírásait.

(Moszkva tér)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. november 11. 15:27
Nem kell izgulni, ha igaz is, az Oroszok rövid úton megoldják a problémát.
szemlelo
2020. november 11. 14:00
A helyzetet már a szovjet időkben is ismerték, csak nem lehetett beszélni róla. Már akkor probléma volt, hogy nagyon erős volt a bevándorlás a muzulmán köztársaságokból Moszkvába. A SzU szétesése azt ígérte, hogy ez jobb lesz. De úgy látszik, már késő volt. Egy NATO értékelés úgy 2010 környékén azt állította, hogy a Vörös Hadsereg állományának 30% muzulmán (vagy "látens" muzulmán) és a tisztikarban sem sokkal kevesebb az arány. Vagyis belátható időn belül ez lesz a világ második, atombombával is rendelkező, muzulmán többségű hadserege. (Pakisztán után)
Nyugati Ádám
2020. november 11. 13:59
Az oroszok mindaddig fejlődő képesek, amíg vezetőik nem süllyednek bele a kommunista vagy a liberál-bolsevik (annyi alkoholt iszok, amennyit akarok) szellemi pöcegödörbe. Putyinnak volt annyi ideje és még van is jó pár további éve, hogy a birodalom alapjait erősítse. KGB-s vezérként tapasztalatból ismeri a hálózat és a vertikális hierarchia közötti viszonyokat, azért nem fog belegabalyodni a "nemlétező világerő" által szőtt hálóba. Kevés csinnadrattával, de az orosz és a nála gazdaságilag lényegesen erősebb kínai vezetés közötti együttműködés erősödik. Mindkét birodalomnak vannak megoldandó problémái a muzulmán közösségekkel. Biztosak lehetünk benne, hogy ezeket még az elmérgesedés előtt, liberálisnak és a muzulmánokkal szemben emberbarátinak nem tekinthető módon és eszközökkel meg fogják oldani. Ezzel szemben az európai vezetés az iszlamizmus kordában tartására teljességgel képtelen.
Alexander
2020. november 11. 13:10
A csecsen háborúban az orosz hadsereg állást foglalt Grozníjtól 5 km-re és nehéztüzérséggel módszeresen szétlőtte a várost, a polgári lakossággal eggyütt. Ezt az oroszok bármikor megteszik a saját állampolgáraikkal, és vátosaikkal, függetlenül attól hogy hogy hívják az ország vezetőjét. Ha esetleg valakinek illúziói lennének. Azzal pedig szintén nem akarok senkit elkeseríteni, hogy egy Putyin és Erdogán utánni hatalommal a magyar kormány ugyan úgy jó viszonyt fog ápolni, mint a mostanival. (bármilyen összetételű magyar kormány) Amúgy a Kemalista ellenzék, meg egy orosz elnök utód, pont annyira lesz demokrata mint a mostaniak. De hát sokakmak nem erőssége itt a reálpolitika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!