Ausztria nem állítja le a kitoloncolásokat Afganisztánba

2021. június 29. 17:01

Nem állítjuk le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, és nem enyhítünk a menekültügyi törvényen – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden.

2021. június 29. 17:01
null

Kurz annak nyomán nyilatkozott, hogy előző nap elfogták azt a két afgán férfit, akit a hét végén megtalált 13 éves kislány megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak. A kancellár megdöbbenését fejezte ki az eset kapcsán, és mély együttérzését a család felé. Kijelentette, ilyen „barbár bűncselekmény felett nem lehet napirendre térni, a bűnelkövetőket nem támogatni kell a hamis tolerancia jegyében, hanem minél előbb ki kell toloncolni az országból.”    

A törvény lehető legkeményebb szigorával fognak eljárni az elkövetőkkel szemben

Karl Nehammer belügyminiszter pedig hangsúlyozta, hogy a befogadó ország törvényeinek megsértésére, erőszakos cselekmények elkövetésére nincs mentség. A kislány holttestét Bécs 22. kerületében egy fának támasztva járókelők találták meg szombaton reggel. A rendőrség tanúvallomások alapján hétfőn őrizetbe vett egy 18 éves afgán férfit, aki 2015-ben érkezett Ausztriába, és egyszer már megítélt menedékjogát 2017-ben különböző bűncselekmények elkövetése miatt visszavonták, de kitoloncolni nem tudták, mert még kiskorú volt.    

A másik őrizetbe vett gyanúsított 16 éves, szintén afgán állampolgár, és 2021 áprilisában érkezett Ausztriába, menedékkérelmet adott be, mely jelenleg épp elbírálás alatt van.    

Kihallgatásukat megkezdték. A rendőrség nem zárja ki további tettestársak közreműködését, de a folyamatban lévő nyomozás miatt egyéb információval nem szolgáltak. Karl Nehammer belügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, aki „menedéket keres és talál Ausztriában, annak be kell tartania a törvényeket, amennyiben ezt nem teszi, azonnal ki kell utasítani az országból.” Az ORF közszolgálati televízió újságírójának felvetését – miszerint „a súlyosan traumatizált menekültek integrációjával nem törődik eleget az állam” – a belügyminiszter határozottan visszautasította. A befogadó ország törvényeinek megsértésére, erőszakos cselekmények elkövetésére nincs mentség – fogalmazott a tárcavezető.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Ghulamullah Habibi

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2021. július 09. 22:44
Ezt Ferenc József már rég megoldotta volna Radetzky tábornokkal. Meg a M. Kir. Csendőrséggel. Meg a K.u.K Gendermerievel. Istenem, régi szép idők...!!
martinszathmari
2021. június 30. 19:13
Jó, majd jön az Amnesty meg a Helsinki és minden rendben lesz, elszigetelt eset, mentális beteg, utcán mindenkinek elöre köszönt.
jász
2021. június 29. 21:25
Az osztrákok megint érzik hogy a béke vallása milyen.Ezzel az erővel az állatkerti tigriseket,oroszlánokat is szabadon lehetne ereszteni Bécs főutcáján.Nem lesz baj!
annamanna
2021. június 29. 19:07
A kitoloncolás ebben az esetben nemhogy semmit sem old meg, de ráadásul növeli a bajt, mert közveszélyes bűnözőt szabadít rá védtelen emberekre. Az ilyen megátalkodott bűnözőket nem elengedni kéne, hanem átküldeni Allahhoz a túlvilágra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!