Zemmour szerint Macron cinikus, és politikai célokra használja a járványt

2022. január 07. 14:45

„Én azt szeretném, ha inkább a kábítószer-kereskedőket zaklatná, meg azokat, akik szilveszterkor gépkocsikat gyújtottak fel” – jelentette ki a jobboldali elnökjelölt.

2022. január 07. 14:45
null

Éric Zemmour francia jobboldali publicista, elnökjelölt szerint Emmanuel Macron államfő a koronavírus-járványt tudatosan választási célokra próbálja meg felhasználni azért, hogy elterelje más témákról a közbeszédet. Az újságíró ezt az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban mondta a köztársasági elnök hét eleji interjúja kapcsán.

– jelentette ki a köztársasági elnök a Le Parisien című napilapnak adott interjúban az oltási igazolásról szóló törvénytervezet parlamenti vitája kapcsán. „Nem zárom őket börtönbe, nem kötelezem őket erővel az oltásra. Tehát meg kell nekik mondani: január 15-től nem mehetnek többet étterembe, nem fognak tudni beülni egy kávéra, nem mehetnek többet színházba, moziba” – tette hozzá.

Mit csinál Macron?”

A politikai vihart kiváltó kijelentés Zemmour szerint nem véletlen elszólás, hanem „politikai akció” volt az államfő részéről, aki „pontosan tudta, hogy mit csinál”, szándékosan próbálja megosztani e témában a társadalmat. „Mit csinál Macron? Cinikusan felhasználja a koronavírus-járványt, két okból. Először is azt szeretné, ha a Covid az elnökválasztási kampány témája lenne azért, hogy ne kelljen beszélnie a saját kormányzása mérlegéről, és főleg ne Franciaország identitásáról, amelyet nekem sikerült ősszel az elnökválasztási kampány fő témájává tennem. A másik ok az, hogy a felmérések szerint a franciák 70 százaléka úgy látja, fontosabb megóvni az egészségüket, mint védeni a szabadságjogokat. Macron tudja, hogy a franciák 90 százaléka támogatja a védettségi igazolást, ezért kihasználja a politikában, és megoszt vele” – vélte Éric Zemmour.    

A jobboldali elnökjelölt elismerte, hogy az államfőnek a témával a héten sikerült átvennie a közélet tematizálását, de Zemmour szerint „ez nem fog sokáig tartani”.

hozzátéve, hogy ő nem kíván kampánytémát csinálni a járványból. „Az elnökválasztási kampány témája Franciaország identitása. Én egy önmagára, a történelmére, a kultúrájára büszke Franciaországot szeretnék” – hangsúlyozta a jobboldali publicista.

A Visszahódítás néven pártot alapított Eric Zemmour kampányának egyik fő témája Renaud Camus író elmélete a „nagy lakosságcseréről”, amely szerint a muzulmán bevándorlók lassanként kiszorítják az őslakosokat Európából. A publicista az interjúban úgy vélte, hogy „a francia civilizáció halálát a közbiztonság romlása kíséri, amely egyre inkább eléri a vidéki területeket, amelyek korábban a nemzet bástyái voltak”. Ennek leküzdésére szerinte vissza kell állítani a közszolgáltatásokat a falvakban, megoldani az orvoshiányt, és a városoknak nyújtott támogatásokból többet juttatni a vidéki régióknak. 

Amennyiben megválasztják államfőnek,

Éric Zemmour az alkotmányba foglalná, hogy a nemzeti jog elsőbbséget élvez az uniós jog felett,

valamint a bevándorlást ugyanolyan nemzeti hatáskörben kezelendő kérdésnek tekintené, mint az egészségügyet. Valamennyi közvélemény-kutatás szerint ha most tartanák az elnökválasztást, továbbra is Emmanuel Macron végezne az élen az első fordulóban 23 és 25 százalék közötti támogatottsággal, s nagy fölénnyel jutna be a második fordulóba.

A jobboldali jelöltek között viszont szoros küzdelem folyik a második helyért. Marine Le Pennek, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés jelöltjének, Valérie Pécresse-nek, a jobbközép Köztársaságiak pártja jelöltjének és a Éric Zemmournak is 14-16 százalékos eredményt jeleznek jelenleg a felmérések. Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

(MTI, fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemaztmondták Feri!
2022. január 07. 21:12
Itt van Európa vége! Támad az Omacron! :-D
Falfirka
2022. január 07. 15:37
a jobboldalt sikeresen megosztották: löpen és zémur. a balon: macron biztos a győzelem.
C.Dömötör
2022. január 07. 15:24
Egy ilyen ember kell Franciaország élére. Vagy Le Pen, de azt hiszem őt sikeresen diszkvalifikálták, évek óta olyan Fake News hullámok támadták, már az apját is, hogy azt nehéz lesz rendbe hozni. Gondoljunk arra a trükkre, amikor a választásra hitelt akart felvenni, de egy francia bank sem adott. Ekkor egy orosz bankhoz fordult, és másnap már írták az újságok, hogy Putyin pénzeli. Valahogy így megy ez.
Rocktoberi
2022. január 07. 15:17
Marad Macron?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!