Átvette az LMBTQ-lobbi az amerikai tévét

2023. január 10. 19:24

Rekordmagas a leszbikus, meleg, transznemű, biszexuális és queer szereplők aránya az amerikai tévékben és sorozatokban egy friss jelentés szerint.

2023. január 10. 19:24
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Rekordmagasra nőtt az LMBTQ-karakterek aránya az amerikai tévék és streaming-szolgáltatók sorozataiban – áll a GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation, Lejáratás-ellenes Meleg és Leszbikus Szövetség) friss Where We Are on TV (Hogy állunk a tévében?) című jelentésében.

A jelentésből kiderül: a sugárzóállomások – azaz a kábeltévék és a streaming-szolgáltatók együttvéve –

sorozatszereplőinek 11,9 százaléka volt leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer (s a többi)

a 2021-2022-es évadban. Ez markáns növekedés a tavalyi 9,1 százalékos arányhoz képest, és 1,7 százalékkal múlja felül a korábbi 10,2 százalékos rekordot.

Most először adják leszbikus karakterek az LMBTQ-szereplők relatív többségét

Ezen belül újdonság, hogy a kutatás történetében most először adják leszbikus karakterek az LMBTQ-szereplők relatív többségét: a szexuális kisebbséghez tartozó sorozatszereplők 40 százaléka volt a tavalyi évadban leszbikus – ez 6 százalékkal több a tavalyi értéknél. Emellett a biszexuális karakterek 29 százalékos aránya is magasnak mondható, bár a GLAAD sajnálattal jegyzi meg, hogy a biszexuális szereplők körében – csatornától függően – két-háromszoros túlsúlyban vannak a nők.

Annak viszont nagyon örülnek, hogy

az LMBTQ-szereplők 58 százaléka nem csak szexuális, de faji kisebbséghez is tartozik, azaz nem fehér.

„A GLAAD és a Harris Poll Növekvő Elfogadottság-felmérése azt mutatja, hogy a 18-34-es korosztályban – ami a csatornák és reklámozók számára kulcsfontosságú célcsoport, emellett számos karakter életkori csoportja is – az amerikaiak 20 százaléka LMBTQ-nak vallja magát. Egy 2021-es Gallup-felmérés szerint a Z generációsok (1997-2002 között születettek) közül minimum 15,9 százalék, azaz hatból egy a magukat LMBTQ-ként azonosítók aránya“ – áll a jelentésben. Ezért a GLAAD azt javasolja, hogy a piacszerzés érdekében a csatornák „alkalmazzanak LMBTQ-szereplőket, akiknek történetei újak, érdekesek, mélységgel, érzékkel, autentikusan kerülnek elmesélésre, és tükrözik az LMBTQ-közösség teljes sokszínűségét.“

A Decider eközben arról értekezik, hogy „2022 az az év, amikor a tévé végre meleg lett”. Nagy sikerként hivatkoznak arra, hogy az American Horror Story: NYC főszereplőinek a többsége queer volt ebben az évadban, ugyanakkor sajnálkozva tapasztalják, hogy „a csatornák és streaming-szolgáltók lehangoló módon továbbra is gyakran szüntetnek meg queer vezetésű vagy queer-barát műsorokat, kiváltképp azokat, amelyek két nő románcát mutatják be.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. január 15. 18:33
Matyi,mennyi pénzért csinálsz ekkora hülyét magadból?!
Tidal_wave
2023. január 11. 01:31
20%-a LMBTQ-nak vallja magát... Ezért már pénz is jár?
-Zsolt-
2023. január 10. 23:00
A magyar közmédiában hány százalékos arányban van képviselve a magyar társadalom ezen szelete? Hány ilyen sorozatszereplő vagy műsor van? Semennyi? Hát, akkor hol is van a baj? Amerikában vagy itt? Mellesleg egy streaming szolgáltató vagy egy kábel tévé dönthet akár úgy is, hogy teljes műsoridőben ilyen témájú filmeket vetít. A kínálatot ugyanis mindig a kereslet, az eladhatóság és a profit határozza meg. Ha senki sem nézné, nem játszanák őket.
Szilágyi Miklós
2023. január 10. 22:00
Pl. az új Willow. Ami már nem Willowról szól, hanem egy leszbi párról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!