Ötvenöt millió eurójába fog fájni Hollandiának a menedékkérelmek elbírálásának elhúzódása

2023. július 18. 10:53

Júliusban is a migránsokkal kapcsolatos ügy miatt kényszerült lemondásra a kormány.

2023. július 18. 10:53
null

A holland ügyvivő kormány arra számít, hogy 2024 végéig

összesen legalább 55 millió eurós kártérítést kell majd kifizetnie azoknak a menedékkérőknek, 

akik kérelmének feldolgozása átlépi a törvény által megszabott 15 hónapos határidőt – írta a Dutchnews hírportál kedden Eric van der Burg migrációs ügyekkel foglalkozó miniszter szavaira hivatkozva. Korábban a határidő hat vagy maximum kilenc hónap volt, azonban ezt a kormány meghosszabította, mivel a holland bevándorlási hivatal (IND) munkaerő-problémákkal küszködik: az alkalmazottakon túl nagy a terhelés, és a tapasztalt munkaerő hiánya miatt a menedékkérelmek elbírálása akadozik, továbbá képtelen lépést tartani az újonnan érkezők számával.

Azok a menedékkérő migránsok, akiknek az ügye késik, akár 1442 eurós kártérítést is kaphatnak.

A holland kormány 2020-ban ideiglenesen felfüggesztette a határidők túllépése esetén kiszabott közigazgatási büntetéseket, arra az időszakra, míg a hatóságok felszámolják lemaradásukat a menekültstátusszal kapcsolatos határozatok terén. A legfelsőbb holland közigazgatási bíróság, az Államtanács azonban tavaly novemberben úgy döntött, hogy a kártérítés felfüggesztése ellentétes az európai joggal, a kormány így automatikusan köteles kártalanítani azokat a menedékkérőket, akiknek túl sokáig kell várniuk a döntésre. 2020 elején például több mint 15 ezer menedékkérelmet nem dolgoztak fel a törvényes határidőn belül, ennek következtében az állam mintegy 65 millió eurós bírságot fizetett, hogy kártalanítsa a menedékkérőket. Hollandiába mintegy 70 ezer menedékkérő érkezhet idén a kormány becslése szerint.

A júliusban a kormány lemondásra kényszerült, miután a négypárti koalíciós kabinet nem tudott megegyezni a menekültek családegyesítési eljárásainak szigorításáról.

(MTI)

Nyitókép: Hazem Turkia / ANADOLU AGENCY / AFP
   

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia1
2023. július 19. 19:03
Még szertencse, hogy nekik telik a büdzséből, mert a miniszterelnökük nem lopta államcsődbe az országot, mint nálunk!
Reszelő Aladár
2023. július 18. 14:25
Én sokkal többet követelnék. Amúgy meg mit vessződnek? Kapjon mindenki papírt, a szavazólapjukat pedig kitöltve helyezzék letétbe a nem létező alkotmánybíróság titkárságán. Ha akarja szavazhat muszlim pártra, amíg azok a lipsikkel és Ruttéval alakítanak kormányt.
Player1
2023. július 18. 14:24
Őszinte leszek: EZ NAGYON KEVÉS! Szegény MENEDÉKKÉRŐ meg ott állt egész idő alatt a határsorompónál! Elképesztőek ezek a HOLLANDOK!
kovsa
2023. július 18. 13:18
"a törvény által megszabott 15 hónapos határidőt" - Ez most komoly? Tengeren nem tudom mennyi illegális bevándorlójuk van, de aki szárazföldön megy, senki nem jogosult a menedékjogra. Kellene egy bélyegző a holland "Elutasítva" szóval. Mikor az ügyintéző elé teszi valaki a kérelmét, beleüti a tintapárnába, majd a papírra. Kész. 15 másodperc. Már csak int az ott várakozó rendőrnek, hogy viheti a hajóra, amivel majd végrehajtják a kitoloncolást és kész. Probléma megoldva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!