Somkuti Bálint: Biden esetében már egy ideje kérdés, kinek a kezében is van valójában a kormánykerék

2023. szeptember 08. 08:52

A szovjet birodalom megszűnéséhez nagymértékben hozzájárult a vezetési válság – idézte fel a hadtörténész.

2023. szeptember 08. 08:52

Az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója Facebook-bejegyzésében vont párhuzamot a Szovjetunió felbomlásának időszaka, és a jelenkor nagypolitikai eseményei között.

Hadtörténész: a szovjet birodalom megszűnéséhez is nagymértékben hozzájárult az a vezetési válság

Somkuti Bálint szerint a szovjet birodalom megszűnéséhez nagymértékben hozzájárult az a vezetési válság, amelyet gerontikrácia néven emlegettek. Mint felidézte: „az egymást követő, idős pártfőtitkárok kritikus pillanatban váltogatták egymást. (...) A gyors és határozott reakciók helyett tétova és egymást gyorsan váltó vezetők kezéből kicsúszott az irányítás és mire a relatív fiatal Gorbacsov hatalomra került – szerencsére – a Szovjetunió már menthetetlen volt.” 

A hadtörténész szerint a 2024-es amerikai választás is jó eséllyel a 80 éves Biden és a 77 éves Trump között fog eldőlni, így egy világhatalom élén ismét idős emberek fognak ülni. „Persze

Biden esetében már egy ideje kérdés kinek a kezében is van valójában a kormánykerék,

 de aki azt hiszi, hogy Sztálin után a pártfőtitkároknak nem kellett a Központi Bizottság befolyásos alakjai között laviroznia az nagyon téved” – fogalmaz Somkuti, majd kifejti: akármennyire is akarják többen korlátozni, mindent meg kell tennünk azért, hogy nehezen kivívott függetlenségünk és mozgásterünk megmaradjon. 

Nyitókép: Julia Nikhinson / AFP

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvas-2
2023. szeptember 08. 10:59
A hatalom a mélyállamos usai zsidóbanda kezében van. Sajnos,Trump befolyása is kevés volt felettük-lasd CIA,külügy,stb önjárók maradtak.
szarvas-2
2023. szeptember 08. 10:55
Kamala Harris for president! :)
falcatus-2
2023. szeptember 08. 09:33
Somkuti Bálint: Biden esetében már egy ideje kérdés, kinek a kezében is van valójában a kormánykerék..." önálló gondolkodásra hajlamos embernek, sosem volt kérdés
pipa89
2023. szeptember 08. 09:29
Aki azt hiszi, hogy a Mélyállam esetében zsidóznia kell, sztem rosszul teszi. Jobb, ha páholyozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!