Százezer ember égette el holmiját és hagyta ott Hegyi-Karabahot

2023. szeptember 30. 12:03

Legfeljebb néhány száz köztisztviselő, segélymunkás, önkéntes és speciális igényű ember maradt, akik szintén távozni készülnek.

2023. szeptember 30. 12:03

Szinte teljesen elhagyták szombatig a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, ám ezidáig örmény többségű Hegyi-Karabah területét örmény lakói, akik anyaországukba távoztak – közölte szombaton Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.

Ezt is ajánljuk a témában

Hivatalos adatok szerint mintegy 120 ezer örmény élt az enklávéban a szakadár „köztársaság” hét elején bejelentett feloszlatása előtt, és úgy tűnik, Azerbajdzsán maradásra vonatkozó felhívásai nem jártak eredménnyel.

Legfeljebb néhány száz köztisztviselő, segélymunkás, önkéntes és speciális igényű ember maradt, akik szintén távozni készülnek” 

– írta Artak Beglarján volt karabahi jogvédő ombudsman az X közösségi médiaplatformon, hozzátéve, hogy az információ „nem hivatalos”.

Az ENSZ bejelentette, hogy a hétvégén missziót küld Hegyi-Karabahba a humanitárius szükségletek felmérésére, annak ellenére, hogy a szervezetnek mintegy harminc éve nincs bejárása a térségbe.

Néhány nap alatt a 120 ezer hivatalos lakos több mint 80 százaléka elhagyta otthonát a megtorlástól való félelem miatt, és elégette a holmiját,

mielőtt csatlakozott volna a menekültek oszlopához.

Ez a túlnyomórészt keresztény régió, amely a Szovjetunió felbomlásakor vált el a muzulmán többségű Azerbajdzsántól, több mint három évtizedig állt szemben Bakuval, amellyel több háborút vívott 1988 és 1994 között, valamint 2020 őszén.

Nyitókép: ALAIN JOCARD

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. szeptember 30. 14:44
Keresztények, úgyhogy a magyar kormánynak nem számítanak.
connorj
2023. szeptember 30. 13:31
https://444.hu/2018/04/24/a-hatarorokrol-keszult-popvideobol-derult-ki-hogy-azerbajdzsannak-nagyon-fejlett-izraeli-fegyverei-vannak
survivor
2023. szeptember 30. 13:21
orbanegygeci-0 Te keresztény vagy, te fasz ? Nem hinném ..
survivor
2023. szeptember 30. 13:21
orbanegygeci-0 Mivel támogatja ? Konkrét6an ? Te fasz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!