Celebekkel hirdetné az EP-választást az Európai Parlament

2023. szeptember 07. 13:14

Felrázná kicsit a kontinens közvéleményét a jövő évi választás előtt az Európai Parlament.

2023. szeptember 07. 13:14
null

Az egyes országok pártjai mellett maga az Európai Parlament is készül a jövő évi, június 6. és 9. között tartandó EP-választásra. A strasbourgi székhelyű intézmény arra készül, 

hogy celebek felkérésével népszerűsítse az EP-választást, 

azt, hogy ezzel is buzdítsák a polgárokat a voksolásra. A celebritások mellett újságírók, civilek, üzleti szereplők és más uniós intézmények is fel vannak sorolva, mint az EP-választás potenciális hírvivői – értesült az Euractiv.

A 37 millió eurós stratégia célja az európai polgárok bevonása a brüsszeli és a tagállami eseményekbe. Az EP célja, hogy megmutassa, az európai intézmények hogyan hatnak az emberek hétköznapi életre, miért erősíti a társadalmat a parlamenti demokráciát, és miért is fontos a szavazás.

Az Európai Parlament csak 2023-ban közel hatszáz újságírót hívott meg a plenáris üléseire, és 11 ezer újságíró vett részt a tájékoztatókon.

Az EP maga is segíti az európai parlamenti képviselőket, hogy jobban tudjanak kommunikálni a választókkal a kampány idején. Ugyanakkor az EP-kampány hivatalosan csak hat hónappal a jövő évi választás előtt kezdődhet el.

2019-ben az európai választók 50 százaléka voksolt,

ez volt az első EP-választás, ahol az előzőhöz képest növekedni tudott a résztvevők aránya; a mélypont a 2009-es volt, amikor 43 százaléknyian voksoltak. A legutóbbi felmérések szerint a jövő évi EP-választáson az előzőnél is többen vehettek részt: egy júniusi kutatás szerint a választók 67 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy voksolni fog.

Nyitókép: Valeria Mongelli / AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2023. szeptember 07. 20:06
"A legutóbbi felmérések szerint a jövő évi EP-választáson az előzőnél is többen vehettek részt:" Már megvót?
Málaga21
2023. szeptember 07. 20:05
"Az EP maga is segíti az európai parlamenti képviselőket, hogy jobban tudjanak kommunikálni a választókkal a kampány idején." Ez hogy fér össze az esélyegyenlőséggel?
Málaga21
2023. szeptember 07. 20:03
A celebek alatt gondolom niggertranszbuzi influenszereket kell érteni.
Takagi
2023. szeptember 07. 18:44
Moaz, hogy celeb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!