Tusk szerint valójában Andrzej Duda bontotta le a jogállamot Lengyelországban

2024. január 15. 20:31

A lengyel miniszterelnök úgy véli, ők éppen visszaállítják a demokráciát.

2024. január 15. 20:31

Komoly szóváltásba keveredett Andrzej Duda lengyel államfő és Donald Tusk miniszterelnök hétfői találkozójuk alkalmával – írta meg a hvg. A vita a lengyel ügyészség helyzetével kapcsolatban bontakozott ki, és a hátterében az áll, hogy a lengyel ügyészség Adam Bodnar igazságügyi miniszter – aki egyben a főügyész is – alá tartozik, de a testület élén a főügyész első helyettese, Dariusz Barski áll, akit még a korábbi kormány nevezett ki.

Bodnar pénteken kísérletet tett Barski leváltására, arra hivatkozva, hogy Zbigniew Ziobro, az előző kormány igazságügyi minisztere 2022-ban szabálytalanul nevezte ki őt a tisztségre. Az ügyészség azonban még pénteken érvénytelennek minősítette Bodnar intézkedését.

Tusk hétfő délutáni sajtóértekezletén kijelentette: „sem politikai, sem jogi konfliktusok nem állnak Lengyelország és kormánya érdekében”. Ezt követően azzal vádolta Dudát, hogy

az elnök 2015 után hozzájárult a lengyelországi jogállamiság és jogrend lebontásához”,

amelyet a miniszterelnök szerint a jelenlegi kormány csak visszaállít.

„Arra van a politika, hogy szereplői tárgyaljanak, kompromisszumot keressenek, mindazonáltal annak, aki kétségbe vonta az alkotmányt, tudomásul kell vennie, hogy először helyreállítjuk a jogrendet, akár tetszik, akár nem” – mondta. Hozzátete, hogy ebben a tekintetben határozottak lesznek, éppen azért, hogy később bölcs politikai kompromisszumokat kereshessenek.

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Demeter Szilárd

Látószög blog

Idézőjel

Ha elfogadjuk, hogy egy világnézet, ideológia stb. nevében jogtiprással föl lehet lépni, akkor nem marad érvünk az ellen, ha a fundamentalista iszlám ugyanezt szeretné majd a teljes európai civilizációval szemben érvényesíteni.

***

Nyitókép: Wojtek Radwanski / AFP

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tavirozsa2
2024. január 16. 08:21
Nagyon rossz kaput nyitott ki gyorsan Tusk. Az egész jogállamról szóló alkotmányosság hitét rengeti meg, hiszen mindig az aktuális hatalom szervezi az intézményeket. Ezt el kellett volna kerülni, de Tusk & Co. valamiért nagyon vágtat...
mozsi
2024. január 16. 07:04
"tudomásul kell vennie, hogy először helyreállítjuk a jogrendet, akár tetszik, akár nem” Azért csak kibukott a bolsevik ebből a patkányból. Mit mondot a jó öreg Virág elvtárs? "Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! " Éljen a jogállam!
europész
2024. január 16. 05:35
Tusk merhetetlen arroganciaja nem ismer hatarokat.Bunos tulajdonsaga most kerult a felszinre valojaban. Az legalso szinttol a legfelsobb szintig aki neki nem tetszik ket labbal rug bele.Jo lesz vele vigyazni mert mindenre kepes.Gondolok itt arra,hogy a hatalomban maradasert akar bergyilkosok felfogadtatasara is kepes.Semmi ketsegem arrol,hogy lengyel honban furcsa dolgok fognak elofordulni.
tapir32
2024. január 16. 04:21
Aggódunk az EU ért! EU vezetők és EP képviselők számos megnyilatkozása nem áll összhangban a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság. A népek önrendelkezése és szuverenitásának tiszteletben tartása területén az EU jelentős deficitben van! Az EU vezetői haladéktalanul szüntessék meg EU-s tagállamok presszionálását! Haladéktalanul kezdjenek hozzá az EU vezetői között mindennapossá vált korrupció felszámolásához!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!