A tacskó nem, de a hibás tenyésztés tiltott lehet Németországban?

2024. április 05. 16:28

A tenyésztőket sok esetben inkább motiválja az anyagi haszonszerzés, mint a fajta nemesítése.

2024. április 05. 16:28
Lipták Tamás
Lipták Tamás
Magyar Jelen

Nyitókép: SEBASTIAN KAHNERT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

„Betilthatják a tacskót Németországban – ezt a hatásvadász címet sok felület átvette az elmúlt napokban. Érthető a »click bait« vadászat, hiszen ki ne kedvelné ezeket a kurta lábú, nagy szemű és még nagyobb szívű vadászkutyákat? Azonban nem árt egy kicsit jobban megvizsgálni a hátterét is a történetnek, ami ezekhez az intézkedésekhez vezethettek.

Több tacskó is volt az életemben, így elmondható, a fajta igazán közel áll a szívemhez. Jelenleg is van egy szálkásszőrű kan kutyám. Vele az ő eddigi öt évében (március végén töltötte) több száz kilométernyi kirándulás és túra van a lábunkban. A Csermely című könyvem megírásában is meghatározó szerepe volt annak, hogy ott lépkedett mellettem az erdőben, ezt bátran kijelenthetem.

Mindezt csak azért tartottam fontosnak leírni, hogy egyértelmű legyen, nem vagyok ugyan szakértő, de nem feltétlenül »outsiderként« kívánok a témához hozzászólni.

Azt kár lenne tagadni, hogy a szakszerűtlen és felelőtlen tucattenyésztőknek (nem az összes tenyésztő az!) és szaporítóknak »hála« valóban sok állatnak vált mára szenvedéssé a puszta létezése is. A legtöbb kutyafajta nem véletlenül vált fénykorában olyanná, amilyenné: funkciója, feladata volt, amelyek jelentős része azonban mára egyszerűen feleslegessé vált, eltűnt.

A tenyésztőket pedig sok esetben inkább motiválja az anyagi haszonszerzés, mint a fajta nemesítése.

Ezért igazodni akartak a trendekhez, a divathoz, és ezen új »vásárlói igények« mentén kezdték szelektálni  az utódokat, nem mindig az egészséges kutyát vonva be a tenyésztésbe. A tacskónál például a »merle« változat az, amelynél az egészséget felülírta a divat és a külcsín.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:49
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­­ö­g­ö­s­ ­­­l­­á­­n­­­y­­­o­k­ ­­­v­á­­­r­­­n­­a­­k­­ ­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
cheriff-2
2024. április 05. 20:10
Akkor nem kell tenyésztőnek nevezni, hanem szaporító szóval kell illetni az illetőt. Ha valaki komolyan veszi, akkor a kutya vagy macskatenyésztés nem más, mint egy rendkívül költséges hobbi. Ha valaki ebből akar megélni, akkor valahol a fajta szempontjai sérülnek. Lehet, hogy hazánkban a "tenyésztők" nagyon nagy százaléka nem sorolható az etikus tenyésztők közé de ezért a klubok, egyesületek és az ő fölöttük álló nemzetközi szövetségek is felelősek. A fajtastandardnak szerepe az is, hogy a biológiailag hátrányt jelentő tulajdonságokat kiszűrje, tiltsa. büntesse. Ja, hogy nem tetszünk színvonalas nemzetközi kiállításokra járni, mert így a kedves jövendő gazdi 80 ezer forintért is megkaphatja "fajtatiszta" kiskutyáját, meg 40 ezerért a cicáját. Ne menjünk el emellett, hogy a kedves magyar kisállat vásárlók sz*rért h*gyért szeretnének fajtatiszta állatot, vagyis a fajta alakulásáért mi magunk is felelősek vagyunk. Ennyi pénzért nem lehet minőségi állatot világra segíteni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!