Keresztények milliói nem ünnepelhetik békében a húsvétot

2024. április 01. 14:52

A templomok, valamint a keresztény fenntartású iskolák, kórházak és temetők elleni támadások száma 2023-ban robbanásszerűen megugrott.

2024. április 01. 14:52
null

Nyitókép: Iraki keresztények SAFIN HAMID / AFP

 

A keresztény jogvédő szervezetek szerint mintegy 350-400 ezer Jézusban hívő személyt fenyeget közvetlen életveszély a világban. A keresztényeket gyilkoló szélsőségeseket több helyen az állam és a jogrend védi – olvasható az Euronews összeállításában. 

A muszlim országokban a legrosszabb az üldöztetés, amely sok államban rendszerszintű (pl. Szomália és Afganisztán.)

A be nem jelentett vagy eltitkolt esetek számát a keresztény jogvédő szervezetek még felmérni sem tudják. 

Muszlim támadók

A statisztikák szerint Nigéria az egyik legveszélyesebb hely a keresztények számára, hiszen az ország északi részén a sária van érvényben. Januárban több tucat nigériai falut ért támadás, melyek során mintegy 200 keresztényt öltek meg. A sorozat folytatódott február 16. és 19. között, amikor a terroristák több faluban 23 embert meggyilkoltak. Közülük hatot elevenen megégettek.

Az elmúlt években Pakisztán is egyre veszélyesebb hellyé vált a keresztények számára. Február 5-én hat muszlim fegyveres tüzet nyitott keresztények egy csoportjára egy piacon. Áldozatuk egy 14 éves fiú, Sunil Masih volt. A gyilkosok további rajtaütésekkel fenyegették meg a lakosokat, majd elmenekültek a helyszínről, és azóta senkit nem fogtak el közülük – írja az Euronews. 

Egy tanárnőt pedig a kollégái gyilkoltak meg, mert egyikük álmában az asszony istenkáromló kijelentést tett.

Az Aid to the Church in Need (ACN), a katolikus jótékonysági szervezet 2023-as jelentése szerint a keresztényüldözés növekszik – írja a Newsweek. 

„Világszerte csaknem 340 millió keresztény – vagyis minden nyolcból egy – él olyan országban, ahol az üldöztetés valamilyen formáját elszenvedik” – áll a jelentésben.

Ázsiában is romlik a helyzet

Az Open Doors nevű keresztény szervezet minden évben közzé tesz egy jelentést, amelyben megvizsgálják: hol a legveszélyesebb kereszténynek lenni. 2024-es listájukon az első helyen Észak-Korea áll. A koreai rezsim kezdetekről gyűlölettel kezelte a keresztényeket.  Jézus követőjeként lelepleződni gyakorlatilag halálos ítéletet jelent – írja a szervezet. Mivel 2023-ban az ország megerősítette a Kínával közös határát, így a keresztények számára nehezebbé vált a menekülés, és nehezebben jut el hozzájuk a támogatás is.

A szervezet a listáján ott található Kína is, ahol csak tavaly 10 ezer gyülekezetet zártak be. Ezek jelentős része kisebb neoprotestáns házigyülekezet volt, de a hivatalos egyházakon is nagy a nyomás. 

Az új előírások értelmében a templomoknak olyan táblákat kell elhelyezniük, amelyeken ez áll: „Szeressétek a kommunista pártot, szeressétek az országot, szeressétek a vallást” 

–  írja a szervezet jelentése. 

Az Open Doors leírása szerint a digitális felügyelet egyre erősödik: az egyik tartományban a keresztényeknek regisztrálniuk kell egy államilag ellenőrzött alkalmazáson, mielőtt részt vennének az istentiszteleteken. 

A szervezet adatai szerint 2023-ban naponta átlagosan tizenhárom keresztényt öltek meg a hite miatt. A gyilkosságok 82%-a Nigériában történt. Tavaly 14,766 templomot és keresztény ingatlant támadtak meg. A templomok, valamint a keresztény fenntartású iskolák, kórházak és temetők elleni támadások száma 2023-ban robbanásszerűen megugrott, hétszeresére nőtt az előző évhez képest. Ennek hátterében az indiai tömeges erőszak, a kínai templombezárások, valamint a nigériai, nicaraguai és etiópiai támadások állnak – írta a szervezet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Open Doors: 130 millió keresztényt üldöznek folyamatosan

Több mint hétezer keresztény halt meg a hite miatt 2015-ben, és folyamatos üldözésnek van kitéve 120-130 millió Krisztus-követő – derül ki az Open Doors új jelentéséből. A nemzetközi szervezet rámutat, hogy évek óta folyamatosan nő a valamilyen mértékben hite miatt üldözött keresztények száma.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. április 01. 21:21
Térjenek át az LMBTQ-ra és a békés travinap megoldva..
survivor
2024. április 01. 17:54
Vagyis majdn em 15 templom. 14,766ot
polárüveg
2024. április 01. 17:48
A muzulmánoknál meglesz a böjtje az eltorzult felsőbbrendűség miatt a más vallások támadásának, így Jézus tanítása követőinek támadásának, mert semmi sincs következmény nélkül. Saját otthonaikban érlelődik a következmény, ahol nem számítanak rá. Isten nem háborút, hanem békét és szeretetet akar. Mivel nem vallásfüggő, nem emberi eszmék korlátozzák, hanem egyetemes, és a határtalanságok a lényege, ezért azt az eszmét, amely eltér az egyetemestől, változtatni fogja. Kivétel nélkül. Istennek van erre ideje, akármennyi. Isten segítsen minden őt kereső embert, adjon neki helyes felismeréseket, akármilyen vallást követ!
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. április 01. 17:21
Jeruzsálemben és Gázában követték el a legtöbb atrocitást, a zsidóság napi szinten terrorizálja a Szentföldi keresztényeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!