Tőkés László megkongatta a vészharangot, úgy véli, nagy a baj

2024. január 12. 17:28

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint a nacionálkommunizmus idejére emlékeztető zsigeri magyarellenesség többé vagy kevésbé az egész román politikai osztálynak a sajátja.

2024. január 12. 17:28

Az erdélyi magyarság Európa veszélyeztetett népcsoportjai közé került, további fogyatkozását pedig csak közösségi jogainak kivívásával kerülheti el – hangoztatta „újesztendei közleményében” Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumban az EMNT elnöke megállapította: az erdélyi magyarság száz év alatt a felére apadt, fogyatkozása az utóbbi három évtizedben felgyorsult, ezért szembe kell néznie azzal, hogy – a többi határon túli nemzetrészhez hasonlóan – veszélyeztetett népcsoporttá vált. 

„De félnünk, megijednünk sem szabad, mert az önfeladáshoz és biztos kudarchoz vezetne. 

Rendeznünk kell sorainkat és szervezkednünk kell a munkára, építésre. Egyetlen válasz Trianonra, jelenlegi elesett állapotunkra: közösségi jogaink kivívása, az autonómia. Az 1989-es romániai forradalom még mindig adósunk a kisebbségi rendszerváltozással – erről nem mondhatunk le” – írta Tőkés László, kiemelve, hogy 2024 választási év Romániában. 

Közleményében a román nép szándékos félrevezetéseként és magyarellenes uszításként értékelte azt, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök „revizionista” és „toxikus kezdeményezésnek” bélyegezte a magyar autonómiatervezeteket, amelyeket – utasításának megfelelően – a parlament mindkét háza december utolsó napjaiban sürgősségi eljárással elvetett. Tőkés László szerint merő inszinuáció a kormányfő azon kijelentése, hogy „Románia szuverenitása és területi integritása nem lehet alku tárgya”

az EMNT és a Székely Nemzeti Tanács autonómiatörvény-tervezetei ugyanis nem veszélyeztetik „Nagy-Románia szuverenitását és területi épségét”. 

„Csupán azt kívánjuk, ami egy demokratikus társadalomban jog szerint megilleti erdélyi magyar közösségünket (...) Kós Károly Kiáltó szójával szólva nem akarunk többet és mást, mint amit szabad elhatározásából ígért nekünk Románia szentesített törvénye: a gyulafehérvári határozat, éspedig nemzeti autonómiát” – fogalmazott az EMNT elnöke, hozzátéve: Romániának a Trianon óta eltelt évszázad sem volt elégséges arra, hogy az azóta beígért kisebbségi törvényt megalkossa, a bukaresti törvényhozás „rendre elszabotálta” a jogszabály elfogadását, amelyet legutóbb a 2020-as, majd '21-es kormányprogram irányzott elő. 

Tőkés László kitért arra, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) küldöttsége decemberben az Amerikai Egyesült Államokban az erdélyi magyarokat és Romániát komolyan veszélyeztető jelenségként hívta fel washingtoni politikusok figyelmét „a szélsőséges, populista, legionárius retorikájú” Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) megerősödésére. Úgy vélte: a megállapítás helytálló ugyan, de a valósághoz az is hozzátartozik, hogy 

a nacionálkommunizmus idejére emlékeztető zsigeri magyarellenesség többé vagy kevésbé az egész román politikai osztálynak a sajátja.

 

„Az AUR bűnbaknak való kikiáltása eltereli a figyelmet a román állam nacionalista berendezkedésről, nevezetesen az RMDSZ volt kormánykoalíciós partnereiről vagy éppenséggel Klaus Iohannis államelnökről, aki és amelyek cinkos hallgatással vagy éppenséggel cselekvő módon asszisztálnak a romániai hungarofóbia térhódításához. Meg kell érteni, hogy az áldozat sohasem lehet szövetségese a tettesnek, mint ahogyan a Stockholm-szindróma csapdájába sem szabad gyanútlanul besétálnia. A közös zsákmányszerzésen alapuló szociáldemokrata-nemzeti liberális koalíció csatlósának lenni egyet jelentene azzal, hogy pártérdekből feladjuk nemzeti értékeinket és érdekeinket” – figyelmeztetett újévi közleményében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

(MTI)

Nyitókép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2024. január 13. 10:03
Hihetetlen, hogy Tőkés püspök úr egyetlen szóval sem említi a magyarság létszámbeli zsugorodását, mint megoldandó fő problémát. Egyetlen szóval sem mondja az erdélyi magyaroknak, hogy nagyon rossz vége lesz nagyon hamarosan, hogy ilyen kevés gyereket vállalnak. Nem értem, hogy miért próbálja harminc éve elérni az autonómiát, ahelyett, hogy arra buzdítaná az erdélyi magyarokat, növeljék a számukat jelentősen. Ha az erdélyi magyarok a rendszerváltáskori 3 helyett mostanra 6 millióan lennének, jóval nagyon politikai súlyuk lenne az egész ország vezetésére is. Ehelyett lettek 1 millióan. És csodálkoznak, hogy a románok 18 millióan valahogy úgy vannak vele, hogy most már kivárják, míg alig százezren maradnak. Ha az erdélyiek így folytatják demográfiailag, rövid úton megoldják saját maguk a problémát: likvidálják magukat Erdélyből. Tragédia. És Tőkés egy szót sem szól ez ellen.
free-1
2024. január 13. 08:27
Igen és ennek a zsigeri és büntetlenül végzett magyarellenes politikának kollaboránsai a magyar kommunista párt majd utódszervei, illetve az mszp-szdsz kormányzat is voltak. Magyarul: 1948 után 60 évet hallgatott a hivatalos Magyarország és kollaborált a románokkal ebben a folyamatban. Sajnos az EU is csalódás: minden korábbi magyarellenes negatív diszkrimináció és verbális tettleges agresszió továbbra is megengedett Romániának még az EU-ban is. Erre egy szava, ellenvetése sincs a híres brüsszeli jogvédő tudóstásulatoknak......Mi a helyzet Magyarországon? A magyar lakosságnak eközben sajnos fogalma sincs a valós erdélyi és parciumi helyzetről. Sokan az sem tudják hol van Nagyvárad nem hogy Csíkszereda. Azt sem tudják mit veszíttetünk tájban, erdőkben, friss levegőben, ásványkincsekben nem beszélve  a magyar nyelvről, kultúráról, beleértve az építészeti örökségeinket is. Nemzetközileg milyen esélyeink vannak? folyt köv.
altercat1
2024. január 13. 08:00
A népfogyatkozás sajnos ugyanazon okra vezethető visza, ami itthon is történik, hogy t.i. kevesebb gyerek születik. Plusz a kivándorlás. A magyar állam persze segít ahol tud, pl. munkahelyek teremtésével és egyéb támogatásokkal. Öröm az ürömben, hogy a románok is fogynak. Itt kesereg egy taplófejű bocskoros: https://www.youtube.com/watch?v=09JTdO-yjDk
mc-foker
2024. január 13. 06:31
Mi a faszt akartok még? A magyar állam mindent fizet nektek, most kaptatok ingyenes utazási kedvezményt, áramolnak hozzátok a közpénz milliárdok, miközben a magyar közszolgáltatások az összeomlás szélén, és vígan szavaztok egy olyan választáson amihez semmi közötök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!