Megjelent Vargas Llosa új könyve

2010. november 05. 10:32

Bemutatta új könyvét Mario Vargas Llosa Madridban. Az idei év irodalmi Nobel-díjasának kötete 2011 őszén jelenik meg magyarul az Európa Kiadó gondozásában.

2010. november 05. 10:32

Mario Vargas Llosa perui író El sueno del celta (A kelta álma) című kötete szerdán jelent meg 17 spanyolajkú országban. Az idei irodalmi Nobel-díjasa a bemutatón elmondta: „A 19. század végének európai gyarmatosítása a pusztítást terjesztette, és az áldozatok leszármazottai soha nem tudtak felülkerekedni hatásain”. Az új könyv Roger Casement ír diplomata életéről szól, aki beszámolt a 20. század eleji Kongói Szabadállamban történő atrocitásokról, majd a dél-amerikai putumayói indiánok embertelen helyzetéről. Később árulás vádjával felakasztották a britek. „A regény főszereplője látnoki és lenyűgöző személyiség, félig ember, félig hős” - véli Llosa. Llosa elmondta, Joseph Conrad író életrajzában találkozott az író barátja, Casement nevével, akinek élete iránt egyre jobban feltámadt kíváncsisága.

Az író megjegyezte, nehezen dolgozik és éjszaka csupán két-három órát alszik, amióta megtudta, hogy Nobel-díjat kapott: „Ami megnyugtat, az az, hogy mindez átmeneti, remélem, visszatér a normális ritmus”. A 74 éves Llosa továbbra is minden nap ír. „A halál tollal a kezemben fog rám találni” - mondta. Mint M. Nagy Miklós, az Európa Kiadó sorozatszerkesztője közölte: cége már megvette a kötet jogait, a szöveget pedig kiadta Tomcsányi Zsuzsanna fordítónak. A tervek szerint A kelta álma 2011 őszén jelenik meg magyarul.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!