Chopin-levelek kerültek elő

2011. március 28. 13:07

Több mint ötven éven át úgy hitték, hogy a Fryderyk Chopin életéhez kapcsolódó több tucat levélnek a második világháború alatt nyoma veszett.

2011. március 28. 13:07

Régóta elveszettnek hitt Chopin-levelek kerültek elő. Több mint ötven éven át úgy hitték, hogy a Fryderyk Chopin életéhez kapcsolódó több tucat levélnek a második világháború alatt nyoma veszett. Utoljára 1939-ben állították ki őket egy privát tárlaton. A dokumentumok feltehetően ezután kézről-kézre vándoroltak, de létezésükről és tartalmukról már hírt adtak a Chopin-kutatók - írja a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

A zenetörténészek igazolták a levelek hitelességét, Marek Keller műgyűjtő kivásárolta a magánszemély tulajdonát képező értékes kéziratokat, és a Chopin Múzeumnak adományozta azokat. A többtucat kortörténeti dokumentum közt megtalálható Fryderyk Chopin hat, 1845-48-as időszakból származó, családjához írott levele, valamint húsz eddig ismeretlen levél, melyet Jane Stirling, Chopin közeli tanítványa írt Chopin imádott lánytestvéréhez, Ludwika Jedrzejewiczowához a nagy zeneszerző 1849-ben bekövetkezett halála után.

A levelek kiváló állapotban vannak és számos érdekes részletet tartalmaznak, például az Op. 65-ös g-moll csellószonáta keletkezésének történetéről. A zeneszerző sorai között olykor a nagyvilágban szárnyra kelt pletykák, illetve a Párizst foglalkoztató közéleti események is fel-felbukkannak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!