A Stasi és a keletnémet punkok

2011. augusztus 08. 14:48

Michael Boehlke, a legendás kelet-német punkzenekar, a Planlos frontembere a Reutersnak beszélt az NDK államhatalmi szerveinek nyomásáról, a punkzenészek ellehetetlenítéséről és a beszervezési kísérletekről.

2011. augusztus 08. 14:48

Michael Boehlke, az egykori NDK-s punkkultúra egyik ikonikus alakja a Reutersnak nyilatkozott arról, hogyan próbálta ellehetetleníteni a kommunista államhatalom az underground zenét. 

A Planlos zenekar frontembereként  - a többi punkhoz hasonlóan - Boehlke nem kapott munkát, nem tanulhatott tovább, és szinte mindennap bevitték a rendőrségre. A zenészt megpróbálták beszervezni, ám ő ellenállt a titkosrendőrség próbálkozásainak. Végül barátnője egyezett bele beszervezési nyilatkozat aláírásába, ő Boehlke szerint nem szolgált lényeges információval az állami szervek számára. A Stasi egyes zenekaroknál sikerrel járt, például a Wutanfall nevű punkbanda két tagjáról is kiderül: besúgók voltak.

Boehlke hatalmas archívumot gyűjtött össze hanganyagokból, fotókból, videókból melyekből dokumentumfilmet, utazó kiállítást és rendkívül népszerű kiadványokat hozott létre. „Nem akarom, hogy valami nyugat-német mondja meg nekem, milyen volt a punk Kelet-Németországban” - magyarázza Boehlke, miért akarja szélesebb közönséggel megismertetni az NDK punkkultúráját.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!