Kivilágosodott az Éjjeli Őrjárat

2011. október 27. 10:51

A lakkréteg eltávolításával és új megvilágítással színpompába borult Rembrandt híres Éjjeli Őrjárata.

2011. október 27. 10:51

Az 1642-ben készült alkotás Frans Banninck Cocq és Wilhelm van Ruytenburch csapatát ábrázolja. A mű eredeti címe is a képen szereplő amszterdami polgárőrökre, illetve két vezetőjükre utal, akik a 34 ábrázolt személy között a két központi figurát adják a hatalmas vásznon. Az amszterdami Rijksmuseumban történt változás megdöbbentő, mivel most a kép korábban alig látható vagy háttérbe száműzött szereplői is élénk színekben ugranak elő.

Wim Pijbes, a múzeum igazgatója a szerdai bemutatón elmondta, hogy a - kompozíciója, dinamikus mozgásábrázolása, valamint a fények, színek és árnyékok használata miatt - Rembrandt legnagyszerűbb művének tartott festmény Éjjeli Őrjárat elnevezése már nem találó, mert a besötétedett lakkréteget évtizedekkel ezelőtt eltávolították. A múzeumban most bemutatott új LED-es megvilágítási technika még inkább visszahozza a mestermű eredeti megjelenését, és kiemeli egyebek közt a háttér zöldes kőből lévő boltíveit.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!