Menzel zsűrizik a Mediawave-en

2012. április 24. 13:14

A komáromi Monostori Erődben rendezik csütörtöktől hétfőig a 22. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivált. Az előzsűri 1068 film közül 74-et válogatott a versenyszekcióba. A fesztiválon két etno- és két dzsessznapon lép fel többek között az amerikai James Blood Ulmer, a kínai The Travellers, a Vágtázó Csodaszarvas és a Romano Trajo.

2012. április 24. 13:14

A Duna-parton három napon keresztül majális várja az érdeklődőket Ferenczi György és a Rackajam, az Apnoe és a Romungro Fiúk koncertjeivel, népi játékokkal, cserebere-akcióval, kézműves ízek fesztiváljával, újrahasznosított tárgyak kiállításával. A programok egy részéért a kísérleti jelleggel bevezetett helyi pénzzel, a Mediawave-dinárral (MeDi) is lehet fizetni. A filmek nemzetközi versenyén 5 játékfilm, 17 kisjáték-, 20 animációs-, 19 kísérleti- és 13 dokumentumfilm vesz részt. A játék- és kisjátékfilmeket Jiří Menzel cseh rendező, Stefan Kitanov, a Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Durst György producer értékeli. Az animációs-, kísérleti- és dokumentumfilmeket Ohad Itach izraeli rendező, Ladik Katalin költő, színész, performer és Radu Igazság román fényképész és filmes bírálja el.

A vetítéseken 27 alkotást tekinthet meg a közönség, kisjáték-, animációs- és dokumentumfilmeket. A filmmustrán válogatást mutatnak be a fesztivál 10 és 20 évvel ezelőtti filmjeiből, valamint fesztiválokon díjnyertes magyar stúdiók kisjátékfilmjeit játsszák. Az erőd Dunai-bástyája dzsessz- és etnokoncerteknek ad otthont. Április 27-én a tavalyi fesztivál alatt elhunyt Szabados Györgyre emlékezik a Mediawave, fellép a Grencsó Kollektíva, Benkő Róbert és a Ken Vandermark - Paal Nilssen-Love duó. Szombaton a Monostori Erődbe látogat a Vágtázó Csodaszarvas népzenei csapata, a Humble Grumble belga folk- és etnorocktrió koncertezik és a Romano Trajo játszik autentikus roma zenét.

Április utolsó vasárnapja nemzetközi dzsessznap lesz: gitáresttel érkezik James Blood Ulmer, a free funk egyik emblematikus alakja, játszik az amerikai FLY Trio, Tóth Viktor tercettjével, melynek tagja a 14 éves dobzseni, Hodek Dávid. A fesztivál zárónapján, hétfőn a Mérai Lakodalom és Menyegző ad autentikus népművészeti élményt erdélyi, felvidéki és magyar zenészekkel, táncosokkal és eredeti cifraszoba díszlettel. A Mediawave kiemelkedő eseményeként látogat Komáromba a Cafés and Citizenry: The Roma Origins elnevezésű, EU-s támogatással megvalósuló művészeti integrációs projekt, amely a kávéházi zene roma gyökereinek felfedezésére és újjáértelmezésére tesz kísérletet román, olasz és magyar muzsikusok részvételével. A környezettudatosságot szolgálja a Mediawave cserebereprogramja, melynek keretében a fesztiválra bevitt enni- és innivalóját bárki elcserélheti a többi látogatóval. A teljes program itt látható.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!