Közös dunai program a bécsi könyvfesztiválon

2012. november 21. 12:27

A Duna menti országok közös bemutatkozására ad lehetőséget a szerdán kezdődő bécsi nemzetközi könyvvásáron a magyar kezdeményezésre létrejött Duna Lounge (Donau Lounge) programsorozat.

2012. november 21. 12:27

Első alkalommal állítanak fel közös standot a Duna menti országok irodalmának és kultúrájának bemutatására a Buch Wien keretében. A csütörtöktől vasárnapig tartó programban szerepelnek irodalmi felolvasások, kultúrpolitikai beszélgetés, de a látogatók történészek véleményét is megismerhetik a régióról, és részt vehetnek egy főzőshow-n is. Nyolc országból mintegy harminc résztvevő közreműködik a programokban. „A Duna Lounge az intézetünk, a Collegium Hungaricum Bécs által kezdeményezett Dunai Kulturális Klaszter eddigi talán legnagyobb vállalkozása” – mondta el Méhes Márton intézetigazgató.

Egymással szomszédos standokon található meg a Buch Wienen a Duna Lounge és a magyar kiadókat bemutató külön magyar stand. Így a magyar irodalom megismerésére és könyvvásárlásra még nagyobb lehetőség nyílik – hangsúlyozta Méhes. „A program annyira színes és vegyes, mint maga a Duna régió, hiszen pont ezt a sokféleséget szeretnénk megjeleníteni, és hogy mégis közös ez a kulturális kincs, és mégis jól értik egymást ezek a népek” – fejtette ki. Magyar, osztrák és bolgár ételekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy élő főzőshow keretében, a Duna menti országok gasztronómiáját bemutató szakácskönyv alapján. Cornelius Hell osztrák irodalmi kritikus, rádiószerkesztő budapesti utazásai során gyűjtött élményeiről szóló könyvét ismerteti. Bemutatja fotóalbumát Gyukics Péter fotográfus, aki a Duna valamennyi hídját megörökítette a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.

Az Európai Unió Duna régió stratégiájáról, kultúrpolitikáról rendeznek beszélgetést pénteken Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős osztrák EU-biztos és Márton László író részvételével. „Arra keresünk választ, hogy mi lehet a közös nevező a Duna-stratégiára vonatkozó elképzelések terén a politika és a kulturális szakemberek, illetve a művészek között” – mondta Méhes Márton. Szombaton a magyar íróké lesz a főszerep. Felolvasást tart Bán Zsófia, Márton László, Németh Gábor, Nagy Koppány Zsolt romániai magyar író és a Németországban élő Farkas Péter. Másnap mások mellett Szerbiából Sreten Ugricic, Sasa Ilic, a szlovák Michal Hvorecky olvasnak fel műveikből. Támogatja a programot a Nemzeti Kulturális Alap, valamint osztrák kulturális intézmények és az Európai Bizottság képviselete – emelte ki az igazgató. Partnerként csatlakoztak a rendezvényhez többek között a régió országainak kulturális intézetei, a regensburgi Donumenta fesztivál és számos kiadóvállalat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!